Lehtikuva/Scott Heins

Alexandria Ocasio-Cortezn voittoa edustajainhuoneen johtaviin demokraatteihin kuuluvasta Joe Crowleysta on verrattu maanjäristykseen puolueessa.

Kymmenen kaksivuotiskautta New Yorkin 14. vaalipiiriä Yhdysvaltain kongressissa edustanut Joe Crowley, 56, hävisi tiistaina demokraattien esivaaleissa selvin numeroin puolueen vasemmistosiipeä edustavalle 28-vuotiaalle Alexandria Ocasio-Cortezille.

Ocasio-Cortez sai äänistä 57,5 prosenttia Crowleyn joutuessa tyytymään 42,5 prosenttiin.

Ocasio-Cortez kuuluu Democratic Socialists of America -järjestöön (DSA), ja hän toimi viime presidentinvaaleissa Bernie Sandersin kampanjassa vapaaehtoisena.

”Olen syntynyt paikassa, jossa postinumero määrää kohtalosi.”

Ocasio-Cortez kohtaa marraskuun kongressivaaleissa republikaanien Anthony Pappasin, ja jos hän voittaa, hänestä tulee kaikkien aikojen nuorin kongressiin valittu nainen.

Vasemmistolaiset ehdokkaat menestyivät hyvin myös useissa muissa demokraattien esivaaleissa tiistaina.

ILMOITUS

Puolueen ehdokkaaksi Marylandin kuvernööriksi valittiin Ben Jealous, joka kampanjoi muun muassa ilmaisen college-opetuksen puolesta. Jealousilla oli Bernie Sandersin tuki, kun taas demokraattien paikallinen eliitti tuki Jealousin vastaehdokasta Rushern Bakeria.

Myös Coloradossa vasemmistosiiven ehdokas Jared Polis nousi demokraattien kuvernööriehdokkaaksi.

Muissakin viime kuukausina pidetyissä demokraattien esivaaleissa on liberaalisiipi menestynyt, ja erityisesti naisia on valittu aiempaa enemmän ehdokkaiksi marraskuun vaaleihin.

Crowleysta povattiin ryhmänjohtajaa

Crowley on istunut edustajainhuoneessa vuodesta 1999 lähtien. Hän kuuluu edustajainhuoneen johtaviin demokraatteihin, ja häntä on pidetty vahvimpana ehdokkaana puolueen ryhmänjohtajaksi, jos 78-vuotias Nancy Pelosi syksyllä luopuu paikastaan.

Jos demokraatit saavat enemmistön edustajainhuoneeseen, ryhmänjohtajasta tullee sen puhemies.

Yhdysvaltain politiikassa Crowleyn tappiota pidetään suurimpana esivaalishokkina sitten Eric Cantorin tappion republikaanien esivaaleissa vuonna 2014. Republikaanien valtavirtaan kuulunut Cantor oli ryhmänsä kakkosmies edustajainhuoneessa, hänet voittanut David Brat taas kuului jyrkän oikeiston Teekutsuliikkeeseen.

Ruohonjuuritason kampanja

Joe Crowleylla oli demokraattien eliitin tuki takanaan. Hänellä ei vuoden 2004 jälkeen ollut ennen Ocasio-Cortezia edes vastaehdokasta puolueen esivaaleissa.

Crowleylla oli 3 miljoonan dollarin vaalikassa. Ocasio-Campoz sai kerättyä ruohonjuuritason kampanjaansa pienistä lahjoituksista 300 000 dollaria.

Ocasio-Cortezia tuki myös Sinkkuelämää-sarjasta tunnetuksi tullut demokraattien vasemmistosiiven Cynthia Nixon, joka on haastanut New Yorkin osavaltion kuvernöörinä vuodesta 2011 istuneen Andrew Cuomon.

Ocasio-Cortez arvosteli Crowleyta tämän siteistä Wall Streetin ja sanoi, ettei tällä ole kosketusta vaalipiirinsä ihmisten elämään. New Yorkin 14. vaalipiiri käsittää osia Bronxista ja Queensista, ja enemmistö sen asukkaista on latinoja ja muita vähemmistöjä.

Bronxin kasvatti

Ocasio-Cortez on puertoricolaista syntyperää ja syntynyt Bronxissa työväenluokkaiseen perheeseen.

Ocasio-Cortez opiskeli taloustiedettä ja kansainvälistä politiikkaa Bostonin yliopistossa, mutta valmistuttuaan hän työskenteli tarjoilijana auttaakseen äitinsä taloutta.

”Olen syntynyt paikassa, jossa postinumero määrää kohtalosi”, Ocasio-Cortez sanoo kampanjavideossaan. ”Minun kaltaisteni naisten ei odoteta pyrkivän poliittisiin tehtäviin.”

Crowley onnitteli Ocasio-Cortezia voitosta ja ilmoitti tukevansa häntä marraskuun vaaleissa.