Lehtikuva/Onni Ojala

Li Andersson haastaa puoluejohtajat: Translain uudistamisesta yhteinen kynnyskysymys hallitukseen menolle.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson haastaa muut puoluejohtajat mukaan translain uudistamiseen.

– Haastan kaikki muut puoluejohtajat korjaamaan tämän yhden Suomen keskeisimmistä ihmisoikeusongelmista viipymättä ja varmistamaan, että itsemääräämisoikeus kuuluu kaikille, Andersson sanoo.

Andersson kertoi tiistaina haasteesta tällä viikolla vietettävällä Helsinki Pridellä, joka muistuttaa siitä, kuinka suomalaisen lainsäädännön ehkä räikeintä ihmisoikeusloukkausta – translakia – ei edelleenkään ole saatu korjattua.

Lain uudistamisen tulpaksi ovat asettautuneet perussuomalaiset ja sittemmin siniset.

Voimassa olevassa laissa edellytetään juridista sukupuoltaan korjaavalta henkilöltä muun muassa, että hänet on sterilisoitu tai hän on muusta syystä lisääntymiskyvytön.

”Alhaista politiikkaa”

Andersson ei ole tyytyväinen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen suhtautumiseen. Hän arvioi, että lain uudistamisen tulpaksi ovat asettautuneet perussuomalaiset ja sittemmin siniset.

ILMOITUS

– Olen monta kertaa nähnyt peruspalveluministeri Annika Saarikon kiemurtelevan vaivaantuneena, kun eduskunnassa on kysytty, miksei hallitus ole korjannut tätä epäkohtaa, hän sanoo keskustalaisesta ministeristä.

– Saarikko on ilmaissut, että hänellä henkilökohtaisesti olisi valmius viedä uudistusta eteenpäin, mutta hallitus on sopinut, ettei näin tehdä. Vieressä on tyytyväisenä nyökytellyt sinisten Sampo Terho.

– Siniset, jotka yrittävät profiloitua kritisoimalla vanhanaikaista puoluepolitikointia, tekee kuitenkin puoluepolitiikkaa vaikeassa asemassa olevien ihmisten kehoilla ja mielenterveydellä. En keksi alhaisempaa tapaa tehdä politiikkaa kuin translain nostaminen ”punavihreyttä” vastaan käytävän taistelun symboliksi.

Hallitusohjelmaan

Andersson asettaa hallitusohjelmatavoitteeksi translain uudistamisen kokonaisuudessaan. Lain lähtökohdaksi on hänen mukaansa asetettava yksilön itsemääräämisoikeus omaan sukupuoleensa.

Tällöin sukupuolen juridinen vahvistaminen ja lääketieteellinen prosessi on erotettava toisistaan, sterilisaatiovaatimuksesta on luovuttava ja juridisen sukupuolen vahvistamisen tulee perustua omaan ilmoitukseen. Juridisen sukupuolen vahvistaminen ja riittävä, yksilöllinen hoito ja tuki tulisi mahdollistaa myös alaikäisille.

Andersson näkee translain uudistuksen saamisen seuraavan hallituksen ohjelmaan elintärkeäksi.

– Olkoon seuraavan hallituksen kokoonpano mikä tahansa, on lakia korjattava.