Lehtikuva/Niklas Halle'n

Britannian EU-eron on määrä astua voimaan jo maaliskuun lopussa 2019, mutta valmistelu ei etene. Viikonloppua kohti EU käy päin kokousten sumaa, ja käsiteltävänä on brexitin lisäksi muun muassa talous- ja rahaliitto Emun kehittäminen.

EU:n ja Britannian neuvottelut lähestyvästä EU-erosta junnaavat paikoillaan. EU:n komissio on kehottanut EU:n toimielimiä ja jäsenmaita valmistautumaan myös mahdollisuuteen, ettei brexit suju toivotulla tavalla järjestäytyneesti.

Valtionpäämiehistä koostuva Eurooppa-neuvosto käsittelee Britannian EU-eroa torstaina ja perjantaina pidettävässä kokouksessaan. Sen yhteydessä järjestettävällä illallisella Ison-Britannian pääministeri Theresa May esittää maansa näkemyksiä erosta. Illallisella ei käydä asiasta keskustelua, vaan kaikki keskustelut käydään ja päätökset tehdään EU-maiden kesken neuvostossa.

Britannian EU-eroon on aikaa enää yhdeksän kuukautta. EU:n näkemyksen mukaan eroneuvottelujen eteneminen kiikastaa Britanniasta. Eroaja ei ole onnistunut muodostamaan selkeää kantaa siihen, miten eron tulisi tapahtua ja millaiset olisivat Britannian ja EU:n kauppapoliittiset ja muut suhteet eron jälkeen.

Erityisen ongelman muodostaa Pohjois-Irlannin EU-raja.

Deadline lähestyy

EU:ssa katsotaan, ettei päättämättömyys brexit-neuvotteluissa ole vielä iso ongelma, mutta siitä on tulossa sellainen. Lokakuun loppua pidetään neuvottelujen ehdottomana takarajana, jotta EU-ero voidaan toteuttaa aikataulussa järjestäytyneesti. Britannian EU-eron on määrä astua voimaan ensi vuoden maaliskuun lopussa.

ILMOITUS

Britannian EU-eroon valmistautuminen tarkoittaa jäsenmaiden kohdalla muun muassa sosiaaliturvan ja tullivalvonnan järjestämistä Britannian kansalaisten osalta.

Sen sijaan kauppapoliittisissa järjestelyissä ei kaivata EU:n jäsenmaiden aloitteellisuutta. Suhteista entiseen jäsenmaahan EU:ssa päätetään yhdessä unionina.

Huippukokousten suma

Viikonloppua kohti EU:ssa on kokousten suma, joka on jatkoa sunnuntaina järjestetylle minihuippukokoukselle. Muuttoliikettä käsitelleeseen epäviralliseen EU-kokoukseen eivät osallistuneet kaikki jäsenmaat.

Torstain ja perjantain Eurooppa-neuvoston kokouksen lisäksi perjantaina järjestetään myös euromaiden huippukokous, jossa käsitellään talous- ja rahaliitto Emun kehittämistä.

Suomea kaikissa kokouksissa edustaa pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Eurooppa-neuvoston asialistalla ovat brexitin lisäksi muuttoliike, EU:n ulkosuhteet, turvallisuus ja puolustus, talouskasvun edistäminen sekä innovaatiot ja digitaalisuus.

Maahanmuuttoasioissa esille nousee sunnuntain valmistavassa epävirallisessa minikokouksessa pohjustettu ajatus maihinnousualustoista Välimerellä hätään joutuneille EU:n alueelle pyrkiville.

Maihinnousualustat sijaitsisivat EU:n ulkopuolella Välimeren etelärannalla, ja niissä EU:hun pyrkivien mahdollinen pakolaisstatus tutkittaisiin. Mukana järjestelyssä olisi YK:n pakolaisjärjestö UNCHR.