Anna-Katriina Isotalo

Vasemmistonuorten Ilmianna pomosi -kampanja sai pomojen kaverit takajaloilleen.

Palkka maksamatta? Ylitöitä ilman korvausta? Ei taukoja?

Näitä kysymyksiä kysellään Vasemmistonuorten uudessa Ilmianna pomosi -kampanjassa, jonka tarkoituksena on herättää keskustelua erityisesti nuorten kesätöissä kokemista ongelmista ja tarjota ratkaisuja epäkohtien korjaamiseksi.

Järjestö haastaa työntekijät kertomaan työpaikoillaan tapahtuneista väärinkäytöksistä.

”Kohtelemme ilmeneviä henkilötietoja kuten kuuluukin.”

Lähes sata kertomusta

Keskiviikkona alkaneeseen kampanjaan alkoi virrata tarinoita.

– Kampanjaan on tullut parissa päivässä miltei sata kertomusta, vasemmistonuorten puheenjohtaja Hanna-Marilla Zidan tviittasi maanantaina ja lupasi, että kaikkiin viesteihin tullaan vastaamaan.

ILMOITUS

Kampanjan aikana Vasemmistonuoret julkaisee työntekijöiden kokemuksia sekä tarjoaa neuvoja tilanteisiin, joissa työntekijän oikeuksia ei kunnioiteta

Ilmiannon jättäjä voi viitata työnantajaansa suoraan tai jättää työpaikkansa nimeämättä. Järjestö kerää kokemuksia verkkolomakkeella 20.8. asti.

– Kampanja muistuttaa, että nuoret kohtaavat työelämässä paljon epävarmuutta ja hyväksikäyttöä, Hanna-Marilla Zidan sanoo.

Syytteitä pomojen mustamaalaamisesta

Kaikkia kampanja ei ole kuitenkaan miellyttänyt. Moni arvioi kampanjaan osallistuvien pilaavan omat mahdollisuutensa työelämässä. Puhuttiin mustista listoista ja pomojen yksityisyyden suojasta. Kyseltiin myös sitä, eikö luottamusmiesjärjestelmä jo hoida työelämän puutteet.

Muiden muassa yrittäjä Jari Sarasvuo on paheksunut kampanjaa.

– Työelämää syvällisesti tuntevana ja kokeneena työnantajana haluan sanoa, että juuri tuo maailmankuva ei paranna nuoren työntekijän loppuelämän työmarkkina-arvoa. Koska mulkkuja maailmassa riittää, siinä käy usein niin, että epäkelpo työnantaja osuu omalle kohdalle aina vaan, hän kirjoitti Twitterissä tuoreeltaan kampanjan alettua.

Zidan kommentoi Sarasvuon ja muutaman muun paheksuntaa.

– Nyt meitä on kampanjan myötä syytetty pomojen mustamaalauksesta ja negatiivisesta asenteesta. Arvostelu tulee hyvässä asemassa olevilta ihmisiltä. Asenne on, että nuorten pitää kestää mitä vain. Muuten saa hankalan maineen, Zidan tiivisti.

Vasemmistonuoret totesi maineesta huolestuneille pomoille, että kaikkia ihmisiä, myös pomoja, suojaa henkilötietolaki.

– Kohtelemme ilmeneviä henkilötietoja kuten kuuluukin. Toivomme, että sinä kohtelet työntekijöitäsi kuten kuuluukin.

Kertomuksiaan lähettäneille työntekijöille järjestö lupasi, että kokemukset käydään huolellisesti ja luottamuksellisesti läpi.

Nuorten työehdot heikkenemässä

Vasemmistonuoret näkee, että nuorten työoikeuksien nostaminen esille on ajankohtaista etenkin nyt, kun pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus on tehnyt suuria nuoriin kohdistuneita heikennyksiä leikkaamalla sekä opintotuesta että koulutuksesta.

– Maamme hallitus kaavailee siitä huolimatta alle 30-vuotiaiden työntekijöiden työsuhdeturvan heikentämistä ja sitä, että työttömiä nuoria voi palkata määräaikaisiin työsuhteisiin ilman perusteita. Tällaiset toimet vain vaikeuttavat nuorten jo valmiiksi vaikeaa asemaa työelämässä, Zidan toteaa.

Hän muistuttaa siitä, että talouden kasvusta huolimatta nuorten palkkataso on polkenut paikoillaan miltei kymmenen vuotta.

– Viime vuosien poliittiset päätökset ovat kasvattaneet nuorten työelämän epävarmuutta ja kovaa kilpailua entisestään. Moni työnantaja on hyödyntänyt tilannetta omaksi parhaakseen, Zidan arvioi.

Ratkaisuja ongelmiin

Zidan painottaa, että kampanjan tavoitteena on tuoda ongelmat esiin ja tarjota niihin ratkaisuja.

– Tavoitteena on muuttaa vallitsevaa ajattelumallia, jonka mukaan työelämän epäoikeudenmukaisuus kuuluu nuorten työelämän arkeen, hän sanoo.

Vasemmistonuoret on toteuttanut Ilmianna pomosi -kampanjan aiemmin vuosina 2009 ja 2010. Jälkimmäisen kampanjan avulla nuorille työntekijöille onnistuttiin saamaan 10 000 euron edestä palkkasaatavia tapauksissa, joissa palkkaa oli maksettu selvästi alle yleissitovan työehtosopimuksen.

Vasemmistonuoret on muutenkin puuttunut työelämän epäkohtiin. Se on muun muassa järjestänyt työelämän itsepuolustuskursseja ja arvostellut johtajille maksettavia bonuksia toteamalla, että ne kannustavat pomoja laiskotteluun.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!