Yle Kuvapalvelu

Uusintana reilun vuoden takaa esitettävä Kati Juuruksen käsikirjoittama ja ohjaama dokumentti Muodonmuutoksia (2017) tutustuttaa bikinifitnessiin lajin kilpaharrastajien näkökulmasta. Lajia on harrastettu kilpailumielessä vasta vuodesta 2010 alkaen. Dokumentin perusteella laji yhdistää punttisalin ja perinteisten missikisojen estradin: ensin voimailua, sitten keimailua.

Ennen SM-kisoihin päätymistä seurataan keskushenkilöitä saleilla ja arkisissa askareissa, siinä ohessa nuoret naiset kertovat suhteestaan lajiin. Se tuntuu ulkopuolisen silmin suoranaiselta rääkiltä, kiitos saliväännön ja ankaran ruokavalion. Kilpailutilanteen osallistujat tuovat mieleen anorektisen kehonrakentajan.

Muodonmuutoksia edustaa mutkatonta ”totuuselokuvaa”. Dokkari kuvaa aihetta sen ehdoilla, joten katsojalle tarjoutuu mahdollisimman käsittelemätön ja sellaisena aidontuntuinen näkymä bikinifitnessin maailmaan. Sen kautta voi nähdä monenlaisia merkkejä aikamme trendeistä.

Ylipäänsä Muodonmuutoksia synnyttää pohtimisen arvoisia kysymyksiä, jotka koskettavat koko länsimaista elämäntyyliä ja ihmiskäsitystä, ei vain naiseutta ja siihen liitettäviä kauneusihanteita.

Dokumenttiprojekti: Muodonmuutoksia
TV1 ma 25.6. klo 21.30, su 1.7. klo 11.35. Areena.