Lehtikuva/Marja Airio

EU on kieltämässä kertakäyttömuovien käytön. Voin vilpittömästi sanoa, että tämä on ensimmäinen todella järkevä päätös EU:lta.

Jokainen meistä voi onneksi vaikuttaa kertakäyttökulutukseen olemalla ostamatta mitään muovista tehtyjä tavaroita. Meremme tukehtuvat muoviin ja muuhun roskaan, sen me kaikki tiedämme. Korallit ovat tukehtumassa saasteiden vaikutuksesta, puhumattakaan kalojen elämästä merten syleilyssä.

Yksi ainoa sukupolvi on saanut tämän kaiken aikaan. Tunnen suurta myötähäpeää sukupolveni ajattelemattomasta käyttäytymisestä luontoamme kohtaan.

Voimme kuitenkin vaikuttaa siihen että meremme elpyisivät, kalamme voisivat paremmin ja luontomme ennallistuisi. Meidän pitää vain lakata kuluttamasta. Lapsemme eivät tarvitse muovileluja, keittiömme ei tarvitse muovisia astioita, emme tarvitse kertakäyttökulttuuria.

Lapsemme eivät tarvitse valmispuuroja pakkauksissaan, eivätkä koiramme ja kissamme valmista ruokaa peltipurkeissa. Meidät on vain totutettu tähän kaikkeen.

Oletko tullut ajatelleeksi, että meidän hyvinvointimme on muuttunut luontomme pahoinvoinniksi? Kukaan meistä ei kuitenkaan halua kuolla saasteiden aiheuttamiin sairauksiin, kukaan meistä ei halua juoda vettä, johon on sekoittunut muovia.

Milloin EU herää ja kieltää ympäristömme saastuttamisen ja kaikenlaisen luontoa tuhoavien aineiden käytön? Kuinka kauan luontomme kestää ihmisen tuhovimmaista luonnon hyväksikäyttöä?

Birgitta Wulf
Salo