Jarno Mela

Sosiaali- ja terveysvaliokunta jatkaa kokouksiaan heti juhannuksen jälkeen.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta ei ennen juhannusta päässyt sopuun valiokunnan sote-mietinnön aikataulusta.

– Meillä oli hyvin lähellä yksimielinen päätös, kertoo vasemmistoliiton edustaja sosiaali- ja terveysvaliokunnassa Aino-Kaisa Pekonen.

Pekosen mukaan valiokunnassa keskustan jäseniltä tulee kovaa painostusta aikatauluasiassa. Hän pitää selvänä, että valiokunnan jäsenet saivat ohjeita kokouksen aikana ulkopuolelta.

– Pidän kestämättömänä, että pääministeri Juha Sipilä ja hallitus ohjaa valiokunnan aikatauluja, Pekonen sanoo.

Pekonen vetoaa perustuslakivaliokunnan lausuntoon, jossa todettiin, että sosiaali- ja terveysvaliokunnalle pitää taata riittävästi aikaa mietinnön tekemiseen.

ILMOITUS

– Aikatauluesitys on täysin epärealistinen. Eduskunnan puhemiesneuvoston ja virkamiesjohdon pitää käsitellä asia, Pekonen vaatii.

Ongelmallista on Pekosen mukaan se, että pääministeripuolue keskusta haluaa pitää aikataulun melko avoimena.

– On kestämätöntä, että alkua ja loppua ei päästä sopimaan, Pekonen sanoo.

Hän myös muistuttaa, että sosiaali- ja terveysvaliokunta on viimeisen kahden kuukauden aikana työskennellyt enemmän kuin normaalisti koko vuoden aikana.

Työnteko jatkuu heti juhannuksen jälkeen, sillä valiokunta kokoontuu jatkamaan aikataulukäsittelyä heti ensi viikon maanantaina. Eduskunta jää istuntotauolle ensi viikon jälkeen, mutta valiokunnat saattavat jatkaa istumista senkin jälkeen.

Keskustan käynnistämän iltalypsyn taustalla on hyvin todennäköisesti pääministeri Juha Sipilä, joka linjasi Suomen tietotoimistolle oman näkemyksensä sote-aikataulusta. Sipilän mukaan koko uudistus lykkääntyy vuodella, jos mietintöä ei saada valmiiksi heinäkuun aikana.