Lehtikuva/Ulises Ruiz

Muutos päättää transsukupuolisuuden patologisoimisen pitkän historian psykiatriassa.

Transsukupuolisuus ja sadomasokismi ovat nyt virallisesti terveitä suuntautumisia eivätkä enää mielenterveyden häiriöitä. Näin määrittelee uusi tautiluokitus, jonka Maailman terveysjärjestö WHO julkaisi maanantaina.

Uudessa tautiluokituksessa transsukupuolisuus on poistettu mielenterveysongelmien kategoriasta ja siirretty seksuaaliterveyteen liittyvien aiheiden yhteyteen.

Merkittävä muutos

Päätös avaa uuden lehden sukupuolen moninaisuuden käsittelemisessä lääketieteessä.

Suomalainen seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden asiantuntijajärjestö Sexpo pitää muutosta merkittävänä sukupuolen ja seksuaalisuuden monimuotoisuuden huomioimisessa.

Järjestö arvioi, että muutos päättää transsukupuolisuuden patologisoimisen pitkän historian psykiatriassa ja avaa uuden lehden sukupuolen moninaisuuden käsittelemisessä lääketieteessä.

Sadomasokismikin tervettä

Myöskään sadomasokismia ei enää luokitella WHO:n listalla mielenterveyden ongelmaksi.

ILMOITUS

Suomessa sadomasokismin virallinen määritteleminen mielenterveyden ongelmaksi päättyi vuonna 2011.

Lisäksi harvinaisia seksuaalisuuden muotoja pidetään vastedes mielenterveyden ongelmina vain, jos niihin sisältyy toisten vahingoittamista ilman suostumusta, erittäin suuria riskejä tai merkittävää ahdistusta itse tekijälle.

Sexpo on ajanut patologisoinnin purkamista niin sukupuolen moninaisuuden kuin harvinaisten seksuaalisuuden muotojenkin kohdalla jo 70-luvulta saakka.