Lehtikuva/Onni Ojala

Eduskunta päättää sote-uudistuksesta aikaisintaan syksyllä kesälomiensa jälkeen. Päätettiinpä tuolloin mitä tahansa, valmistelusta jäävät syvät jäljet oppositio- ja hallituspuolueiden välille.

Hallituksen perustuslakivaliokunnan lausuntoon antamasta vastineesta järjestetyssä tiedotustilaisuudessa ministerit vakuuttelivat, että hallituksessa ei ole ollut poliittisia jännitteitä sen laatiessa vastinetta perustuslakivaliokunnan listaamiin ongelmiin.

Tämä saattaa jopa pitää paikkansa. Hallitus haluaa säilyttää kasvonsa. Sillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin yrittää runnoa sote- ja maakuntauudistus läpi. Sipilän hallitus on pistänyt kaiken arvovaltansa peliin sote- ja maakuntauudistuksessa.

Edelleenkään ei ole varmaa, että kansanedustajien enemmistö pysyy uudistuksen takana.

Hallitus on tömistellyt sote-uudistuksen valmistelussa kuin norsu posliinikaupassa. Hallitus- ja oppositiopuolueet ovat ajautuneet täysin eri puolille valmistelussa, vaikka kyse on historiallisen suuresta uudistuksesta.

ILMOITUS

Vastakkainasettelu on yksin hallituksen syytä. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johtama hallitus on pyyhkinyt pöytää parlamentaarisella valmistellulla. Edellisellä eduskuntakaudella keskeiset eduskuntapuolueet valmistelivat yhteisesti sote-mallin, joka kaatui perustuslakivaliokunnassa.

Sipilän hallitus olisi voinut jatkaa halutessaan parlamentaarista valmistelua. Itsetunto oli kuitenkin tuoreella hallituksella niin korkealla, ettei tämä käynyt. Nyt hallituksen omat joukot saattavat kaataa sote-uudistuksen. Perustuslakivaliokunnan kantaa on vaikea arvioida, mutta oppositiota hallituksen vastine ei tyydytä.

Hallitus suhtautuu rakenteellisiin ja periaatteellisiin ongelmiin teknisjuridisina kysymyksinä. Valuvikaa hallitus ei korjannut.

Sote-uudistuksen tyyppisessä laajassa muutoksessa tulisi olla mukana kaikkien eduskuntapuolueiden jo yksin siitä syystä, että toimeenpano tapahtuu maakunnissa poliittisten päätösten pohjalta.

Kunnissa ja maakunnissa päätöksiä tekevät poliitikot, jotka edustavat niin hallitus- kuin oppositiopuolueita. Nykyisen hallitus- ja oppositiopuolueiden on vaikea sovittaa tavoitteitaan yhteen tulevaisuudessa myöskään seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.

Hallitus tarjoilee hopealautasella mahdollisuutta punavihreälle hallitusyhteistyölle. Siihen pitää tarttua.

sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi