Lehtikuva/Martti Kainulainen

Yksityisiä toimialoja edustava Ammattiliitto Pro ja valtion toimihenkilöiden Pardia lyövät hynttyynsä yhteen. Fuusioliitot kuuluvat toimihenkilökeskusjärjestö STTK:hon.

Aiesopimus kirjoitettiin viime viikolla ja liittojen yhdistyminen on tarkoitus viedä läpi pikavauhtia ja astua voimaan vuoden 2019 alussa.

Pron puheenjohtajan Jorma Malisen mukaan yhdistymisellä haetaan vahvempaa neuvotteluvoimaa ja yhteiskuntavaikuttamista niin yksityisillä kuin julkisillakin sopimusaloilla.

Pardian puheenjohtajan Niko Simolan mukaan yhdistymisellä haetaan isompaa kokonaisuutta.

– Isommalla porukalla pystytään paremmin hoitamaan jäsenten asioita.

ILMOITUS

Simolan mukaan yleinen suunta vie kohti suurempia kokonaisuuksia sekä työnantaja- että työntekijäpuolella.

Malisen mukaan ajatus liittojen yhdistymisestä on kytenyt selvitysvaiheessa jo parisen vuotta.

Aiesopimuksen mukaan Pardian jäsenliittojen noin 100 jäsenyhdistystä liittyy Prohon, jonka jälkeen Pardia lakkauttaa itsensä.

Prossa valtion palkolliset otetaan avosylin vastaan. Malisen mukaan Pron edustajisto on näyttänyt hankkeelle yksimielisesti vihreää valoa ja on pitänyt sitä erinomaisen hyvänä asiana.

– Me emme näe vastakkainasettelua yksityisen ja julkisen sektorin edunvalvonnalla. Samanlaisia palkansaajia ollaan kaikki.

Viides sektori

Malinen muistuttaa, ettei vahvana teollisuuden toimihenkilöiden edunvalvojana tunnettu Pro suinkaan ole pelkästään teollisuuden järjestö, ei edes suurimmaksi osaksi.

– Teollisuudessa työskentelevät muodostavat Pron jäsenkunnasta ehkä noin 40 prosenttia. Meillä on jäseniä palvelualoilta, ICT:stä ja rahoitussektorilta.

Pron edunvalvontatoiminta muodostuu neljästä sektorista ja valtiosektorista muodostuu Malisen mukaan Pron viides. Se hoitaa nykyisen Pardian sopimustoimintaa ja muuta edunvalvontaa.

– Sen lisäksi tueksi tulevat Pron juristit, viestintä ja muut palvelut.

Malisen mukaan Pron leveämmillä hartioilla pystytään tarjoamaan Pardiasta tuleville jäsenille parempaa jäsenpalvelua ja neuvotteluvoimaa.

140 000 jäsenen liitto

Ammattiliitto Pron noin 110 000 jäsentä työskentelevät asiantuntijatehtävissä teollisuudessa, finanssialalla, ICT- ja viestintäaloilla sekä palvelualoilla.

Palkansaajajärjestö Pardiaan kuuluu toistakymmentä jäsenyhdistystä, joiden jäsenet työskentelevät valtion virastoissa ja laitoksissa sekä liikelaitoksissa, yrityksissä, yliopistoissa ja Kelassa. Yhdistysten yhteinen jäsenmäärä on noin 30 000.