Lehtikuva/Adrian Dennis

Jalkapallon MM-kisojen alla vedonlyöntifirmojen veikkauksissa suurimpia voittajasuosikkeja olivat Brasilia, Saksa, Espanja, Ranska ja Argentiina. Ensimmäisten alkulohkopelien jälkeen järjestys ja kertoimet hiukan muuttuivat. Tätä kirjoittaessa vedonlyöntitilastojen kärjessä on edelleen Brasilia, niukasti Espanjan edellä. Seuraavina tulevat Ranska, Saksa ja Belgia.

Saksan kertoimia korotti tietysti avausottelun tappio Meksikolle, mutta monet näyttävät edelleen luottavan Saksan jatkoonpääsyyn voitoilla Ruotsista ja Etelä-Koreasta. Argentiinan tehoton peli Islannin sumppupuolustusta vastaan puolestaan heikensi uskoa Argentiinan ja Lionel Messin mestaruusmahdollisuuksiin.

Neymarin tähdittämä Brasilia kuitenkin sinnittelee vedonlyöntitilastoissa edelleen ykkösenä, vaikka avausottelu Sveitsiä vastaan päättyi 1–1 -tasapeliin.

Hallitseva maailmanmestari on voittanut MM-kisoissa viimeksi vuonna 1962.

Kisojen alla myös useat pankit julkistivat omia ennusteitaan MM-kisojen voittajasuosikeista.

Japanilaispankki Nomura yhdisteli taloustieteen tehokkaiden markkinoiden hypoteesia viime aikojen pelaajatilastoihin ja päätyi siihen, että Ranska voittaa Espanjan kolmen viikon kuluttua MM-finaalissa. Ranskan mestaruudesta vuoden 1998 kotikisoissa tuleekin tuolloin kuluneeksi tarkalleen 20 vuotta.

ILMOITUS

Sveitsiläispankki UBS sovelsi osakekaupoissa käytettäviä laskentakaavoja ja ilmoitti, että Saksa voittaa maailmanmestaruuden 24 prosentin todennäköisyydellä. Ei mikään ihme, sillä Saksa on puolustava maailmanmestari ja maa on ollut joka kerta mitaleilla tämän vuosituhannen aikana pelatuissa kisoissa.

UBS-pankki ennusti varsin hyviä mahdollisuuksia myös Englannin nuorelle ja korkealta prässäävälle joukkueelle. Englannin todennäköisyys voittaa mestaruus oli pankin ennusteessa neljänneksi korkein, kun vielä neljä vuotta sitten Brasilian kisoissa finanssialan ammattilaisten mielestä Englannin MM-kisavoiton todennäköisyys oli vain prosentin luokkaa.

Talouslehti Financial Timesin datajournalistit antoivat omassa analyysissään joukkueille pisteitä pelaajien edustamien seurojen tason sekä Euroopan huippusarjoissa pelattujen peliminuuttien mukaan. Tässä vertailussa Espanja oli selvä ykkönen, perässään Saksa, Ranska, Englanti ja Brasilia.

Tällä tavoin mitattuna Espanjan pisteet olivat itse asiassa vielä kovemmat neljä vuotta sitten Brasilian kisojen alla. Silloin Espanja oli myös puolustava maailmanmestari sekä Euroopan mestari Puolan ja Ukrainan EM-kisoista vuonna 2012.

Joukkue pelasi lyhytsyöttöpeliä kuin FC Barcelona parhaimmillaan. Puolustustaktiikkana oli pitää palloa, jotta vastustaja ei saisi hyökkäyksiä aikaan. Peli oli kuitenkin hidasta ja ennalta-arvattavaa, eikä menestys jatkunut pitkään. Brasilian MM-kisat päättyivät Espanjan osalta alkulohkoon. Kaksi vuotta sitten EM-kisoissa Espanja hävisi heti ensimmäisen pudotuspelin Italiaa vastaan.

Mutta sen jälkeen taktiikkaa muutettiin vauhdikkaammaksi ja kahden viime vuoden aikana Espanja onkin pelannut 21 ottelua ilman tappiota. Keväällä harjoituspelissä Argentiina kaatui numeroin 6–1.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n urheilutoimitus tutki takavuosien kisojen tilastoja ja löysi seitsemän muuttujaa, joiden perusteella voitiin ennustaa, kenellä olisi parhaat mahdollisuudet MM-kisojen voittoon.

Ensinnäkin tuleva mestari on yleensä kuulunut lohkoarvonnassa sijoitettuihin joukkueisiin. Venäjän turnauksen suosikeista Espanja ja Englanti eivät olleet sijoitettujen maiden joukossa.

Venäjä putoaa ennusteen mukaan pois pelistä, koska isäntämaa ei yleensä onnistu voittamaan kotikisoja. Karsintapelien päästettyjen maalien perusteella Puolan mahdollisuudet tyrehtyvät heikkoon puolustamiseen.

Historian valossa Brasilian ja Argentiinan mahdollisuuksia heikentää se, että kisat pelataan Euroopassa. Eurooppalainen joukkue on aina voittanut mestaruuden Euroopassa pelatuissa kisoissa, paitsi vuonna 1958 kun Brasilia päihitti loppuottelussa isäntämaa Ruotsin. Kolmissa viime MM-kisoissa yhdeksästä mitalisijasta kahdeksan on mennyt Länsi-Euroopan maille.

Portugalin Cristiano Ronaldo johtaa maalitilastoa ensimmäisen kierroksen jälkeen, mutta mestarijoukkueen kantavana voimana on yleensä ollut pikemminkin turnauksen paras maalivahti. Portugalin veräjänvartijan Rui Patricion rahkeet eivät siihen riitä.

Jäljellä olevista kolmesta maasta Ranska putoaa ennusteen mukaan pois mestaruustaistosta joukkueen kokemattomuuden takia. Ranskan pelaajilla oli keskimäärin vain 24 pelattua maaottelua ennen Venäjän kisoja, kun Saksalla ja Belgialla lukema on yli 40.

Saksan mahdollisuuksia vähentää se, että hallitseva maailmanmestari on voittanut MM-kisoissa viimeksi vuonna 1962, jolloin Brasilia uusi MM-kultansa. Tämän vuosituhannen aikana pelatuissa MM-kisoissa puolustava mestari on pudonnut kolme kertaa jo lohkovaiheessa.

BBC:n ennusteessa Belgia oli ainoa, joka täytti kaikki maailmanmestarin kriteerit.