Lehtikuva/Onni Ojala

Valinnanvapausmalli koki uudestisyntymisen hallituksen käsissä, mutta opposition mukaan valuviat vain pahenivat.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin mukaan sote-uudistuksen kaikki ongelmat kiteytyvät valinnanvapauteen.

Suurimpia ongelmia ovat sosiaali- ja terveyspalvelujen integraatio, kustannusten kasvun hillintä ja EU-oikeudelliset ongelmat sote-uudistuksen notifioinnista. Andersson oli A-studiossa kommentoimassa hallituksen perustuslakivaliokunnan lausuntoon antamaa vastinetta samana päivänä kuin se julkistettiin.

Anderssonin mukaan maakuntien rahoitus on lähtökohtaisesti liian alhainen, mutta samaan aikaan palvelujen tuottamisen hajauttaminen avaa piikin yksityisille palveluntuottajille.

Kokoomuksen Vartiainen: Yksityisissä yrityksissä on paremmat edellytykset hoitaa henkilöstöpolitiikkaa niin, että työvoimasta saadaan enemmän irti pienemmillä kustannuksilla.

Asiakassuunnitelma ei ole sitova, mikä tekee tyhjäksi sote-palvelun integraation ja siitä saatavat hyödyt.

Keskustelussa mukana ollut perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kok.) ei kyennyt selvittämään uskottavasti ratkaisua mihinkään näihin ongelmiin.

ILMOITUS

Myös vihreät ovat arvostelleet hallituksen vastinetta. Vihreiden kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Outi Alanko-Kahiluoto arvioi heti tuoreeltaan tiedotteessaan, ettei hallitus ole ottanut perustuslakivaliokunnan ja asiantuntijoiden huolia markkinamallin vakavista ongelmista tosissaan.

Hän epäileekin, että hallituksen rahoituskehyksen yleinen korottaminen on asetettu niin korkean kynnyksen taakse, että on vaikea nähdä, miten se vastaisi perustuslakivaliokunnan esittämiin painaviin huoliin.

Kokoomus kasaa rivejään

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) vakuutteli maanantaisessa hallituksen tiedotustilaisuudessa kokonaisuuden vastaavan kokoomuksen tavoitteita sekä valinnanvapauden että kustannussäästöjen osalta.

Häkkäsen mukaan vallinnanvapauden porrastaminen ja virallisen aloituksen lykkääntyminen vuodelle eivät ole ongelmia. Mitään muuta kokoomus ei voikaan sanoa tässä vaiheessa. Valinnanvapaudesta saattaa tulla iso kivi kokoomuksen kenkään.

Andersson totesi A-studion keskustelussa, että hallituksen nyt esittämä valinnanvapausmalli lisää entisestään paineita valinnanvapauden muuttamiseen, mikäli hallituksen poliittinen kokoonpano muuttuu eduskuntavaalien jälkeen.

Myös Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on moneen otteeseen vakuuttanut, ettei puolue hyväksy valinnanvapautta, vaan kaataa sen jos onnistuu pääsemään pääministeripuolueeksi.

Kokoomuksen pahin painajainen on, että sote- ja maakuntauudistus etenee, ja maakunnat tulevat, mutta valinnanvapautta ei toteudu.

Hallitus yrittää estää tämän siten, että viimeisenkin maakunnan pitää siirtyä valinnanvapauden piiriin vuonna 2023, mikä edellyttää poikkeuslupaa.

Vartiaisen outo säästökohde

Tiukkaa menokuria kannattava kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen uskoo sote-mallin valinnanvapauden ja kustannussäätöjen toteutumiseen. Vartiainen säästäisi yksityisten sote-yritysten työntekijöiden kustannuksella.

– Yksityisissä yrityksissä on paremmat edellytykset hoitaa henkilöstöpolitiikkaa niin, että työvoimasta saadaan enemmän irti pienemmillä kustannuksilla, Vartiainen sanoo Iltalehden haastattelussa eilen.

Kokoomus kampanjoi vuosia sitten Sari Sairaanhoitajan palkankorotusten puolesta. Nyt kokoomus näyttää vaativan vastinetta tuelleen.

Yli 200 000 sote-alan työntekijää siirtyy maakuntien palvelukseen. Palkkojen harmonisointi, eli samasta työstä on maksettava samaa palkkaa, tulee maksamaan Kuntatyönantajien arvion mukaan 75–700 miljoonaa euroa.