Lehtikuva/John Wessels

Yli puolet viime vuonna pakenemaan joutuneista oli alaikäisiä.

Jos pakolaiset lähtisivät kodeistaan tasaiseen tahtiin, viime vuoden joka ainoana päivänä 44 400 ihmistä olisi joutunut jättämään kotinsa pakon sanelemana, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n julkaisema raportti. Vuodessa se tarkoittaa yli 16 miljoonaa uutta pakolaista, joista valtaosa eli lähes 12 miljoonaa elää maan sisäisenä pakolaisena kotimaassaan.

Käytännössä 85 prosenttia UNHCR:n mandaatilla elävistä noin 17 miljoonasta pakolaisesta elää kehitysmaassa. Heistä joka kolmannelle turvapaikan on tarjonnut joku maailman köyhimpiin kuuluvista maista.

Turvapaikkapäätöstä odotti 3,1 miljoonaa ihmistä, heistä yli puolet haki turvapaikkaa kehitysmaasta. Uusi hakemuksia jätettiin 1,7 miljoonaa, niistä suurin osa Yhdysvaltoihin. Toiseksi yleisimmin turvapaikkaa haettiin Saksasta (198 300), Italiasta (126 500) ja Turkista (126 100)

Ainoa eniten pakolaisia vastaanottaneiden maiden joukkoon mahtunut niin sanottu länsimaa on Saksa, jossa elää 970 400 pakolaista.

Viime vuonna vainoa paenneista yli puolet oli alaikäisiä. Tilanne on pysynyt samanlaisena jo vuosia. Ilman vanhempiaan paenneita tai heistä pakomatkalla eroon joutuneita lapsia oli 173 800.

Takaisin kotiin pääsi vuonna 2017 palaamaan 5 miljoonaa ihmistä. Suurin osa heistä palasi maan sisäisestä paosta.

ILMOITUS

Pakolaisten pääjoukko eli lähes 70 prosenttia heistä lähti viidestä maasta eli Syyriasta (6,3 miljoonaa), Afganistanista (2,6 miljoonaa), Etelä-Sudanista (2,4 miljoonaa), Myanmarista (1,2 miljoonaa) ja Somaliasta (986 400).

Jo neljättä vuotta eniten pakolaisia asui Turkissa. Viime vuonna Turkissa asui noin 3,5 miljoonaa pakolaista. Muita suurien pakolaismäärien maita olivat Pakistan, Libanon, Uganda, Libanon ja Iran. Ainoa joukkoon mahtunut niin sanottu länsimaa on Saksa, jossa elää 970 400 pakolaista.

Yhteensä maailmassa oli viime vuonna pakolaisia enemmän kuin koskaan eli 68,5 miljoonaa. Se on enemmän kuin Britanniassa on asukkaita.