Yle Kuvapalvelu

Ranskalainen henkilödokumentti Hugo Pratt, Corto Maltesen isä (Hugo pratt, trait pour trait, 2016) tekee tutuksi yhtä sarjakuvan kaikkien aikojen mestaria. Hänen kuuluisin luomuksensa on suurten seikkailujen sankari. Hahmon fyysisenä esikuvana sanotaan olleen sporttinen Hollywood-tähti Burt Lancaster.

Thierry Thomas’n ohjaama dokumentti käy vajaassa tunnissa kattavasti läpi Prattin elämänkaaren (1927–1995) sekä tuotannon keskeiset piirteet.

Haastatelluista kiintoisinta kerrottavaa on Prattin värittäjällä Patrizia Zanottilla, kustantaja Didier Platteaulla sekä Prattista nuorena vaikuttuneella uudemman polven sarjakuvataiteilijalla Jose Munozilla.

Maagisin salaisuus on sarjakuvaruudussa, piirroksessa, joka näyttää pysähtyneeltä.

Prattin taiteen tunnusmerkkejä ovat piirrosjäljen vetojen välittömyys, leikittely valoilla ja varjoilla (”Olen ekspressionisti”, toteaa Pratt itse), loistava tilan käyttö, vaikuttavat profiilit ja myöhemmissä töissä kiehtova esittävyyden ja abstraktiuden jännite.

Prattin itsensä mielestä sarjakuvat ovat kirjallisuutta. Hänen mukaansa sarjakuvan maagisin salaisuus on sarjakuvaruudussa, piirroksessa, joka näyttää pysähtyneeltä ja jähmettyneeltä.

ILMOITUS

Monet näytteet kertovat kuitenkin toista: Prattin luoma ruutu voi kertoa pienessä tilassa ison luvun. Kuten dokumentissa todetaan, Corto Maltesen hahmon (1967–1988) myötä sarjakuva todella avautui ihmismielen sisäisiin avaruuksiin.

”Seikkailu” oli Hugo Prattin suuri sana, ja se kuvastaa hyvin sekä hänen tuotantoaan että henkilöä. Pratt matkusteli paljon ja asui Italian lisäksi pitkään Argentiinassa sekä Ranskassa ennen asettumistaan Sveitsiin.

Kokonaiskuvaan sopii hyvin kustantaja Platteaun toteamus, että muistot ja alkulähteille pääsy olivat tärkeitä Prattille – taiteilijalle, joka luonnehti itseään unelmien kauppiaaksi: ”Unelmat ovat todellista elämää, ei todellisuus”.

Hugo Pratt, Corto Maltesen isä
Teema Fem ti 19.6. klo 20.45. Areena.