Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Sosiaali ja terveydenhuollon uudistuksen ympärillä nähtiin maanantaina jälleen hämmentävä näytelmä. Ennen hallituksen tiedotustilaisuutta julkisuuteen vuoti sen vastine sote-uudistukseen. Tiedotustilaisuudessa hallituksen oli tarkoitus kertoa uudistuksen etenemisestä.

Asia sai absurdeja käänteitä, kun ensin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa äänestettiin hallituksen vastineen julkisuudesta. Hallituspuolueet jyräsivät opposition ja päättivät, että vastine on julkinen vasta tiistaina.

Vastine vuodettiin ainakin Helsingin Sanomille, joka kertoi sen sisällön.

Tiivistetysti hallitus on valmis lykkäämään valinnanvapausmallia vuodella vuoteen 2022. Aiemmin niin sanottujen suoran valinnan sote-keskusten oli tarkoitus aloittaa vuoden 2021 alusta.

ILMOITUS

Hallitus pyrkii pitämään myös kiinni maakuntien tiukasta menokehyksestä, jota monet ovat kritisoineet. Tosin Helsingin Sanomien mukaan lakiin on tarkoitus tulla pykälä, joka mahdollistaisi menokehyksen nostamisen 0,9 prosentista, jos se näyttää liian kireältä.

Vastineessa todetaan, että hallitus ei myöskään aio esittää sote-uudistuksen notifioimista EU-komissiolle. Tämän hallitus on myös useaan otteeseen todennut aiemmin.

Vielä yksi valiokunta jäljellä

Hallituksen vastine sosiaali- ja terveysvaliokunnalle liittyy perustuslakivaliokunnan antamaan lausuntoon valinnanvapauslaista. Vastineessa pyritään kertomaan, miten hallitus ottaa huomioon perustuslakivaliokunnan esiin nostamat ongelmat.

Ennen kuin eduskunta voi äänestää sote-uudistuksesta pitää sosiaali- ja terveysvaliokunnan antaa lausunto siitä.

Ja kuten sote-uudistuksen kohdalla on totuttu, kaikki voi vielä kaatua ennen kuin kukaan pääsee painamaan mitään nappia.