Lehtikuva/Emmi Korhonen

Suomen talous elää juuri nyt taloussuhdanteen aallonharjalla. Taloudellisessa katsauksessaan valtionvarainministeriö arvioi kuluvan vuoden talouskasvun kiihtyvän 2,9 prosenttiin. Ensi vuonna siirrytään jo seuraavaan suhdannevaiheeseen, jolloin talouskasvu vaimenee alle kahden prosentin.

VM luonnehtii Suomen talouden suhdannekuvan hyvin suotuisaksi. Kuluvan vuoden kasvuennusteen korjaus ylöspäin perustuu ennakoitua vauhdikkaampaan alkuvuoteen, perusteli finanssineuvos Jukka Railavuo VM:n taloudellisen katsauksen julkistustilaisuudessa maanantaina.

Suomen talouskasvu on tänä vuonna vauhdikkaampaa kuin esimerkiksi Saksan, Ruotsin, euroalueen ja EU:n talouskasvu. Ensi vuonna se on hitaampaa.

Tämän vuoden ripeä talouskasvu perustuu kone- ja laiteinvestointien sekä asuinrakennusinvestointien kasvuun, jonka taustalla on kasaantunut kapasiteettipula. Ensi vuoden kasvun hidastuminen puolestaan liittyy erityisesti rakennusinvestointien vähenemiseen sekä myös metsäteollisuuden investointipäätösten lykkääntymiseen.

– Kolikon toinen, parempi puoli on, että isoja teollisuuden investointeja on luvassa jatkossa, mikäli talouden uhkat eivät toteudu, totesi ylijohtaja Mikko Spolander.

ILMOITUS

Suurin uhka on protektionismin lisääntyminen. Häiriöt kansainvälisessä kaupassa iskisivät kipeästi Suomen talouteen.

– Suotuisan suhdanteen aikana pitäisi rakentaa puskureita julkiseen talouteen vaisumpien aikojen ja ikävien yllätysten varalle, Spolander neuvoi.

Julkinen talous kuroo vajetta umpeen

Suotuisa taloussuhdanne säteilee myös julkiseen talouteen. Alijäämä pienenee ja julkisen talouden velka suhteessa bruttokansantuotteeseen alittaa ensi vuonna 60 prosentin haamurajan. Se on EU:n kasvu- ja vakaussopimuksen sallittu maksimi.

Julkisen talouden eristä jopa valtiontalous lähestyy tilannetta, jossa tulot kattavat menot, totesi finanssineuvos Marja Paavonen.

Hän huomautti julkisen talouden olevan kuitenkin haavoittuva ja edelleen finanssikriisiä edeltänyttä aikaa huonommalla tolalla. Ikäsidonnaisten menojen kasvu tuo menopaineita julkiseen talouteen ensi vuosikymmenellä.

Työllisyysaste tavoitteeseen

Palkansaajien reaaliansioiden arvioidaan kasvavan 1,2 prosentilla vuosina 2019 ja 2020, ja tänä vuonna hieman vähemmän.

Työllisyysasteen VM ennustaa nousevan ensi vuonna täsmälleen hallituksen tavoittelemaan 72 prosenttiin.

Tämän vuoden työttömyysasteen VM arvioi 8,0 prosentiksi ja laskevan siitä puolella prosenttiyksiköllä vuodessa kahtena seuraavana vuotena.