Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Vihreiden puoluekokouksen jälkeen seuraavaan hallitukseen pyrkivien puolueiden tavoitteet näyttävät olevan entistä kauempana toisistaan.

Vihreät kävi puoluekokouksensa ensimmäisen kerran puheenjohtajansa Touko Aallon johdolla. Mitään varsinaisia yllätyksiä kokous ei tuottanut. Vihreät pyrkii entistä voimallisemmin irti yhden asian puolueen roolista yleispuolueeksi sekä valtaan hallituspuolueeksi seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.

Aalto omassa linjapuheessaan ja puolue tavoiteohjelmassaan lupaavat kaikkea hyvää kaikille. Aalto syleili demareiden, kokoomuksen, vasemmistoliiton ja feministien kannattajia kuoliaaksi. Pyyteetöntä tämä ei ole, sillä vihreät kilpailee kaikkien näiden puolueiden kannattajista.

Puoluejohtaja maalaili vihreiden olevan eräänlainen kokoomuksen ja demareiden hybridi: uudistamiskyky ja oikeudenmukaisuus ovat samassa paketissa. Aalto julisti haluavansa feministisiä tekoja naisten työelämäaseman parantamiseksi.

Vihreiden Touko Aalto lupaa kaikkea hyvää kaikille.

Aalto moitti ”porvaripuolueita” liiallisesta huolestumisesta työnteon kannustavuudesta. Vihreät ei hyväksy aktiivimallia, ja haluaa vasemmiston tapaan samastua työttömien ja köyhien tilanteeseen.

Ympäristötekoja hallitustavoitteeksi

Aalto linjasi puoluekokouksessa, että vihreät suostuu jatkossa vain sellaiseen hallitusyhteistyöhön, joka ottaa isoja askelia luonnonsuojelussa ja ilmastonmuutoksen torjunnassa.

ILMOITUS

Tämä suututti asunto-, energia ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.), joka kehotti Aaltoa tarkistamaan faktoja. Näinä valeuutisten luvattuna aikana Tiilikaisen kehotus on kova heitto Aallon suuntaan.

Aalto väitti, ettei luontoa suojella, jos vihreät eivät ole hallituksessa. Väite meni ylilyönnin puolelle, sillä useimmissa puolueissa on ilmastonmuutostietoisuuteen herätty. Tosin keinot vaihtelevat puolueesta toiseen eikä hallituksen tekoja voi kovin ympäristöystävällisiksi luonnehtia.

Aallon mukaan vihreät suostuu hallitusyhteistyöhön vain sellaisten kanssa, joka ottaa isoja askeleita luonnonsuojelussa ja ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Aalto tähyää pääministeriksi

Aalto oli lainannut ex-perussuomalaisten Timo Soinilta puheenjohtajalta vanhat puolueet -käsitteen, mutta lisännyt siihen suuret. Hän teki pesäeroa kolmeen tällä hetkellä suurimpaan puolueeseen.

Hän ilmoittikin, että vihreät ovat valmiita kantamaan hallituksen raskaimpia salkkuja eli pääministerin tai ottamaan valtiovarainministerin salkun.

Seuraavan hallituksen pääministeriksi on jo iso tunku. Kisaan ilmoittatuneista Antti Rinne (sd.) on nyt kannatusluvuissa paalupaikalla, ja hänen jälkeensä tulevat Petteri Orpo (kok.),Juha Sipilä (kesk.) ja Touko Aalto tässä järjestyksessä.

Vihreät havittelee asemaa vaa`ankielenä: puolue voisi näin kilpailuttaa muita puolueita ja ajaa näin omia tavoitteitaan. Kaikesta hyvinvointivaltion ja köyhien puolesta nostattamasta paatoksestaan huolimatta Aalto näyttää olevan valmis myös porvarihallitukseen.

Sen sijaan vihreiden puoluevaltuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteiskokous ei välttämättä ole tähän valmis. Vihreät eivät saisi tavoitteitaan puoluekokouksen linjausten mukaisesti edistettyä kokoomuksen ja keskustan hallituksessa, ja tästä voi tulla vielä kynnyskysymys vihreille.

Perusturvasta tulossa lihava kiista

Vihreät otti kantaa vahvasti perustulon puolesta. Tässä se on eri linjoilla molempien tämän hetken potentiaalisten pääministeripuolueiden eli SDP:n ja kokoomuksen kanssa.

Tämän hetken pääkilpailijat sekä SDP että kokoomus eivät ole lämmenneet perustulolle. Molemmat ovat esitelleet oman mallinsa pääpiirteet. Puolueet kannattavat syyperusteisuutta ja vastikkeellisuutta.

Perusturvan uudistuksesta tulee ensi eduskuntakauden suurin poliittinen kysymys – ainakin näillä näkymin.