Keskusta piti puoluekokouksensa ja lappilainen varakansanedustaja oli jäähyväistiedotteessaan pöyristynyt puoluekokouksessa tarjotusta uusiseelantilaisesta ”riista”-käristyksestä.

Kyllä on ympyrä sulkeutunut, kun vihreyttä vierastava Mikko Kärnä vaatii myös vegaaniruokaa keskustan kokouksiin!

Sinänsä oltiin oikealla asialla. Onhan se outoa, että maaseudun puolustajaksi asemoituva keskusta ei puoluekokouksensa tarjoiluissa tarjoa kestävästi tuotettua, kotimaista ruokaa.

Vielä kummallisempi oli puheenjohtaja Juha Sipilän ehto tulevalle hallitukselle: Keskusta ei Sipilän mukaan mene sellaiseen hallitukseen, joka ajaa alas suomalaisen ruuantuotannon.

Mikä se sellainen hallitus olisi? Tietääkseni yksikään suomalainen puolue ei ole ajamassa alas suomalaista ruuantuotantoa, päinvastoin. Tietoisuus ilmastonmuutoksen vaikutuksista ja globaalista ruokakriisistä alleviivaa kotimaisen ruuantuotannon tarvetta, ja kyllä tämä tiedostetaan yli puoluerajojen.

ILMOITUS

Sipilän ”ehdossa” ei toki ollutkaan oikeasti kyse ruuantuotannon alasajosta, vaan EU:n maataloustuista. Verhotusti saneltiin ilmeisesti ehtoja sille linjalle, jota suomalaisten pitäisi EU:ssa maatalouspolitiikassa ajaa.

EU-komissio on ehdottanut leikkauksia EU:n maatalousbudjettiin, Suomen osalta 430 miljoonaa seuraavalle ohjelmakaudelle. EU:n yhteinen maatalouspolitiikka ja maatalousbudjetti ovat parhaillaan työn alla eri instituutioissa, ja vaalejakin on tulossa. Maatalous yritetään siis omia keskustan vaaliteemaksi, aivan turhaan.

Maatalous yritetään siis omia keskustan vaaliteemaksi, aivan turhaan.

Parlamentti on jo korkealaatuisen ruuantuotannon puolella. Euroopan parlamentti äänesti hiljattain maatalouspolitiikan tulevaisuudesta, ja se totesi äänin 468–123, että maatalouspolitiikan tulee olla nykyistä yksinkertaisempaa, oikeudenmukaisempaa ja kestävämpää.

Maataloustuet maksettaisiin jatkossakin EU-budjetista, ja yhteisen maatalouspolitiikan tulisi muokata EU:n maatiloja ympäristön kannalta kestävimmiksi, kannustaa investointeihin, tutkimukseen ja älykkääseen viljelyyn.

Mepit haluavat myös, että yhteisen maatalouspolitiikan budjetti pysyy vähintäänkin nykyisellä tasollaan.

Vääntö jatkuu, mutta kansalliseen hysteriaan ei ole syytä.