Yle Kuvapalvelu

Nicolas Cage on herra ja ylhäisyys Andrew Niccolin käsikirjoittaman ja ohjaaman toiminnallisen jännärin Lord of War (2005) suuren luokan asekauppiaana.

Cagen aktiivisesti tapahtumia kommentoiva kertojanääni lujittaa muotokuvaa henkilöstä, jolla on hallussaan elämän ja kuoleman avaimet maailman sotaisissa kriisipesäkkeissä.

Lähemmän tarkastelun kohteeksi joutuu Liberia, joka on kuvattu aavemaiseksi ja väkivaltaiseksi rappion pesäksi. Diktaattori Baptistea esittävän Eamonn Walkerin yhdennäköisyys maan oikeaan ex-hallitsijaan Charles Tayloriin on huomattava.

Lord of War yhdistelee ilmeisen todistusvoimaisesti faktaa ja fiktiota. Leffan motoksi kelpaisi eräässä kohtauksessa kuultava repliikki: ”Kylmän sodan päättyminen merkitsi maailmanlaajuisen asekaupan kuumentumista”.

Neuvostoliiton romahdus saa päähenkilön, ukrainalaisten emigranttien jälkeläisen riemastumaan. Dmitri-setä on entinen neukkukenraali, hän avaa sukulaispojalle taivaan portit. Aseille riittää yllättäviä ostajia, kuten eräänkin everstin salaperäinen hahmo osoittaa.

Asekauppaa, politiikkaa, rikosta ja perhe-elämää yhdistellään Kummisetien ja Mafiaveljien innostamana sähäkän trillerin muotoon. Asekauppiaan vaimoa esittää Bridget Moynahan, sitkeää Interpolin agenttia Ethan Hawke.

Lord of War
Nelonen pe 15.6. klo 22.35.