Lehtikuva/Roni Rekomaa

Vasemmiston Pekonen perää hallitukselta vastuunkantoa. Nyt eduskunnan valiokunta korjaa hallituksen hätähuttua.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen ihmettelee, miten valiokunta onnistuu ja ehtii tehdä sosiaali- ja terveysuudistukseen perustuslakivaliokunnan vaatimat noin 20 muutosta, joista osa on merkittäviä.

– Olisin toivonut hallitukselta enemmän vastuunkantoa. Tämä on sen esitys, jota se ei halunnut valmistella parlamentaarisesti, kuten vasemmistoliitto on vaatinut koko hallituskauden ajan, jotta saataisiin kestävä ehdotus, jonka takana ovat kaikki eduskuntapuolueet, Pekonen sanoi Kansan Uutisille.

– Nyt hallitus tuo esityksen valiokunnalle keskeneräisen torson, jota meidän nyt pitäisi ruveta korjaamaan.Se tuntuu hurjalta.

Tuntuu vähän hassulta lukea valiokunnan asioita median välityksellä.

Kiireistä tiedotusta

Pekonen ihmettelee myös sitä, että peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) tviittaa vaalikauden suurimpaan uudistukseen, sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistukseen liittyvistä vaiheista julkisuuteen ennen kuin kertoo niistä asiaa käsittelevälle valiokunnalle.

– Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenenä tuntuu vähän hassulta lukea valiokunnan asioita median välityksellä. Olisin arvostanut @AnnikaSaarikko jos valiokuntaa olisi infottu ensin, Pekonen tviittasi Saarikolle perjantaina aamupäivällä.

ILMOITUS

Päälinjat maanantaina

Saarikko oli aiemmin kertonut, että hallitus etenee suunnitelmiensa mukaan Perustuslakivaliokunnan lausunnon pohjalta vastinemenettelyllä.

– Oikeuskansl.virasto puoltaa tätä. Vastine viimeistelyssä, esitellään maanantaina sote-valiokunnalle.Päälinjat tiedotamme julki samana päivänä, Saarikko totesi Twitterissä.

Pekoselle hän vastasi, että valiokunnan johtoa informoitiin asiasta ennen tviittiä.

Vastinemenettely liittyy aiemmin perustuslakivaliokunnan antamiin vaatimuksiin siitä, miten sote-pakettia tulee muuttaa. Hallitus tekee muutokset vastineen muodossa sen sijaan, että se antaisi täydentävän lakiesityksen.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta tekee sitten muutokset vastineen pohjalta.