Lehtikuva/Vesa Moilanen

Vasemmistoliiton kansanedustaja Silvia Modig kannattaa SDP:n Susanna Huovisen lakialoitetta.

Sosiaalidemokraattien kansanedustaja, eduskunnan jättävä Susanna Huovinen on tehnyt lakialoitteen paperittomien henkilöiden välttämättömän terveyspalveluiden turvaamisesta. Aloite oli torstaina eduskunnan lähetekeskustelussa.

– Lakialoite vastaa sanasta sanaan viime vaalikaudella rauennutta hallituksen esitystä, jonka Huovinen esitteli peruspalveluministerinä. Eduskunta ei ehtinyt äänestää asiasta ennen vaalikauden loppumista SDP:n Kari Rajamäen esitettyä esityksen jättämistä pöydälle. Asian raukeaminen viime kaudella yksittäisen kansanedustajan kikkailun myötä oli häpeällinen tragedia, sanoo vasemmistoliiton kansanedustaja Silvia Modig tiedotteessaan.

Aloitteen allekirjoittajia on kaikista muista eduskuntapuolueista paitsi perussuomalaisista. Aloitteen ehdottama laki turvaisi paperittomille oikeuden välttämättömiksi arvioitaviin lyhytkestoisiin terveyspalveluihin, joita ovat raskauden ja synnytyksen hoitoon liittyvät palvelut sekä pitkäaikais- ja muiden sairauksien hoito silloin, kun hoidon arvioidaan olevan välttämätöntä.

Alaikäisille Huovisen aloitteessa esitetään terveydenhuollon palveluita saman laajuisina kuin niille alaikäisille, joilla on Suomessa kotikunta.

Modig huomauttaa, että Helsingissä hyväksyttiin viime vuoden lopulla aloite välttämättömien sosiaali- ja terveyspalveluiden tarjoamisesta paperittomille.

ILMOITUS

– Haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten välttämätön terveydenhoito on ihmisoikeuskysymys. On absurdia ja epäilemättä ammattietiikkaakin koettelevaa, että lääkärit joutuvat sairaan ihmisen kohdatessaan pohtimaan, onko henkilöllä oikeus välttämättömään vai pelkästään kiireelliseen hoitoon, Modig sanoo.

Kustannukset eivät kasvaneet huimasti Helsingissä

Helsingin kokemuksien perusteella paperittomien terveyspalveluiden turvaaminen ei ole nostanut merkittävästi kustannuksia. Helsingin kaupungin virkamiesten selvityksen mukaan paperittomien terveydenhuollon kokonaiskustannukset tulevat tänä vuonna nousemaan enintään noin 400 000 euroon. Kaikkiaan paperittomien sosiaali- ja terveyspalveluiden hinnaksi arvioidaan 1,2 miljoonaa. Helsingin sosiaali- ja terveystoimen budjetti on yli kaksi miljardia euroa.

– Välttämättömän hoidon turvaaminen ei ruuhkauta palveluja, ja taloudellisesti kysymys on melko marginaalinen. Kunpa yhteiskunnan reunalle ajetut paperittomat uskaltaisivat edes hakea tarvitsemaansa apua, Modig sanoo.