Riemuloma Rivieralla (Les vacances de Monsieur Hulot, 1953) on harhaanjohtava nimi Jacques Tatin ohjaamalle komediaklassikolle: alkuperäinen ranskankielinen nimi tarkoittaa herra Hulot’n lomaa, joka sijoittuu Normandian rannikolle.

Riemuloma teki ensimmäisen kerran tutuksi Tatin itsensä esittämän herra Hulot’n, keski-ikäisen hujopin. Elokuva ei kuitenkaan ole vain tämän sooloilua. Varsin tasapuolisesti tilaa saa isohko joukko kansainvälisiä lomanviettäjiä.

Tati on elokuvan historian omaperäisimpiä ”tekijöitä” (auteur). Hän työsti vain kuusi pitkää elokuvaa, mutta niistä avautuu sitäkin muistettavampia näköaloja hyörinään ihmisten maailmassa. Tati ei ole suuri naurattaja Chaplinin, W.C. Fieldsin tai monen muun myöhemmän alan yrittäjän tapaan, hänen komiikkansa parissa on vähän kuin hyönteistutkijan kyydissä.

Metodina oli jo käsikirjoitusvaiheessa ihmisten käyttäytymisen tarkka havainnointi.

Tatin keskeisenä metodina oli jo käsikirjoitusvaiheessa ihmisten käyttäytymisen tarkka havainnointi. Se myös tuotti tulosta, parhaimmillaan voi puhua Löydöistä isolla L:llä. Ranskalaisklassikko on täynnä oivaltavia, nerokkaita, mieleen jääviä ja ennen kaikkea hilpeitä gageja.

Visuaalisuus ja ääniraita Alain Romansin usein toistuvaa suurenmoista tunnussävelmää myöten ovat tiiviisti yhtä. Näyttelijöiden replikointi on lähinnä satunnaisten tokaisujen varassa.

Riemuloma Rivieralla
Teema Fem to 14.6. klo 21.00. Areena.