Lehtikuva/Vesa Moilanen

Vasemmistoliiton mukaan malli tulisi huomattavasti halvemmaksi kuin hallituksen sote-uudistus.

Vasemmistoliitto haluaa poistaa terveyskeskusmaksut ja parantaa sosiaali- ja terveyspalveluiden hoitotakuuta. Tarkoituksena olisi, että jatkossa lääkäriin pääsisi viikon sisään ilman asiakasmaksuja.

Vasemmistoliitto julkaisi tänään oman vaihtoehtonsa hallituksen sote-mallille. Puolueen mukaan hoitotakuun tiukentaminen ja edellyttämät resurssit tulisivat halvemmaksi kuin hallituksen sote-malli, joka perustuu palveluiden avaamiseen yksityisille terveysjäteille.

– Terveysjärjestelmässämme pitää korjata se mikä on rikki, ei rikkoa sitä mikä toimii, niin kuin hallitus on nyt tekemässä, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo tiedotteessa.

Tällä hetkellä noin 40 prosenttia kiireettömistä lääkärin vastaanottokäynneistä toteutuu viikon sisään. Vasemmistoliiton mukaan tehokas ja nopea hoito voidaan turvata kaikille, jos sote-palveluihin taataan riittävät resurssit.

– Ero vasemmistoliiton ja hallituksen esittämässä kaupallisessa mallissa syntyy siitä, että hoitoon pääsyä parannetaan ihmisten ja kansanterveyden näkökulmasta eikä yritysten markkinaosuuksien turvaamiseksi. Oikeudenmukainen terveydenhuolto tulee paljon halvemmaksi kuin hallituksen kaupallinen sote-malli, Andersson sanoo.

ILMOITUS

Asiakasmaksut ruokkivat eriarvoisuutta

Asiakasmaksuista luopuminen puolestaan parantaisi ihmisten tasa-arvoa. Tällä hetkellä ne nostavat kynnystä hakeutua hoitoon ajoissa.

– Terveyserot sosiaaliluokkien välillä ovat kasvaneet. Yksi ilmentymä tästä on se, että köyhät eivät hakeudu hoitoon. Asiakasmaksut tuottavat käytännössä terveyden eriarvoisuutta. Niistä yhä isompi osa myös päätyy perintätoimistojen hoidettavaksi, mikä syventää monen heikossa asemassa olevan ahdinkoa, sanoo Aino-Kaisa Pekonen. Pekonen on eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

Hoitotakuun tehostaminen viikkoon maksaisi asiantuntijoiden mukaan korkeimmillaan 360–420 miljoonaa euroa. Terveyskeskuslääkärimaksujen poistamisen hinta puolestaan on noin 68 miljoonaa euroa.

Vasemmistoliitto huomauttaa, että hallituksen niin kutsutun valinnanvapausjärjestelmän on arvioitu kasvattavan kustannuksia vähintään miljardilla.