Yle Kuvapalvelu

Englantilainen rap-artisti Professor Green (oik. Stephen Manderson, s. 1983) isännöi nimeään kantavaa dokumenttia Arvottomat (Professor Green: Hidden and Homeless, 2016).

Pro Green – kuten häntä myös kutsutaan – haluaa ymmärtää nuorten aikuisten kodittomuutta ja sen syy-yhteyksiä.

Hän aloittaa Manchesterista ja päätyy ennen pitkää vanhoille koville kotikulmilleen Lontooseen, Hackneyn alueella sijaitsevaan Claptoniin.

Pro Greenin lähestymistapa muistuttaa meilläkin tutuiksi tulleita Stacey Dooleyta ja Reggie Yatesia. Tietyn aiheen pohjalta tavataan joukko ihmisiä, haastatellaan ja pyöritään hetki mukana näiden lähituntumassa ja heitetään siinä ohessa omia kommentteja.

Kodittomuutta tarkastellaan dokumentissa englantilaisesta suurkaupunkitodellisuudesta käsin, mutta yhteyksiä löytyy varmasti myös vastaaviin meikäläisiin ympyröihin.

ILMOITUS

Pro Green aloittaa kierroksensa ikäistään vanhemman oloisen parikymppisen Luken seurassa. Ollaan kodittomuuden kaikkein ankeimmalla tasolla eli katujen armoilla läpi vuorokauden, kaikkina vuodenaikoina ja vuodesta toiseen.

Kuten Proffa toteaa, voi hyvin kuvitella, miten kokonaisvaltaisen negatiivinen vaikutus tällaisella elämällä on vielä nuoren ihmisen mieleen. Näissä kuvioissa huumeet, alkoholi ja rikokset ovat itsestäänselvyys.

Tunnin dokumenttiin on tiivistetty lopulta vivahteikas ja moni-ilmeinen kuva sekä kodittomuudesta että sen piiloilmiöistä.

Kodittomien lisäksi tavataan avustustyöntekijöitä ja käydään parissa asuntolassa sekä saadaan tuntuma Lontoon vuokratasoon. Ja yllätys yllätys: sielläkin on huutava pula kunnallisista vuokra-asunnoista. Niiden kysynnän kerrotaan kasvaneen kahdessakymmenessä vuodessa 80 prosenttia.

Professor Green ei sorru teennäiseen asioiden päivittelyyn, hänellä on miellyttävän empaattinen vaihde päällä.

Poliittisesti Green on avoimesti vasemmalle kallellaan, dokumentin valmistumisen jälkeen 2017 pidetyissä Englannin parlamenttivaaleissa hän tuki Jeremy Corbynin johtamaa työväenpuoluetta.

Professor Green: ArvottomatTV2 ke 13.6. klo 12.00 ja 23.35. Areena.