Lauri Hannus

Muutokset, epävarmuus ja heikentyneet kuntatyöpaikkojen voimavarat näkyivät heikentyneenä hyvinvointina kuntatyöpaikoilla.

Sote- ja maakuntauudistuksen jauhaessa omaa rataansa kuntatyöntekijöiden hyvinvointi työpaikoilla on heikentynyt. Kuntien henkilöstön työuupumus on lisääntynyt ja työn imu ja sitoutuminen nykyiseen työpaikkaan ovat heikentyneet keväästä 2016 loppuvuoteen 2017.

Tämä todettiin Työterveyslaitoksen tuoreessa 34 suomalaista kuntaa ja 2 453 kuntatyöntekijää koskevassa pitkittäistutkimuksessa. Työn imu oli laskenut jonkin verran, samalla kun työuupumusoireet ja työssä tylsistyminen olivat yleistyneet.

– Monen työhyvinvoinnin indikaattorin osalta heikennys oli melko vähäistä, mutta kaikki muutokset kertoivat johdonmukaisesti tarpeesta panostaa jatkossa entistä enemmän henkilöstön työoloihin ja työhyvinvointiin, erikoistutkija Piia Seppälä Työterveyslaitoksesta.

Työn tuunaaminen oman työn voimavarojen ja myönteisten haasteiden lisäämiseksi oli vähentynyt.

Oman työn tuunaaminen vähentynyt

Työhyvinvoinnin heikentymisen seurauksena myös sitoutuminen omaan työpaikkaan oli vähentynyt kaikenkokoisissa kunnissa. Myös eroaikeet lisääntyneet sekä työntekijöillä että esimiehillä.

Myös työntekijöiden aloitteellinen toiminta, ns. työn tuunaaminen oman työn voimavarojen ja myönteisten haasteiden lisäämiseksi oli vähentynyt, kun taas pyrkimys selvitä vähentämällä työn haitallisia vaatimuksia oli hieman lisääntynyt.

ILMOITUS

Työterveyslaitos ei esitä tutkimustulosten yhteyttä sote-uudistukseen tiedotteessaan. Sote- ja maakuntauudistus koskettaa kuitenkin yli 200 000 työntekijää.

He ovat tulevaisuudessa joko kuntien tai maakuntien työntekijöitä. Myös yksityiset terveysalan yritykset ovat houkutelleettyöntekijöitä jättämään paikkansa. Kilpailu työvoimasta on kiristynyt huomattavasti.

Tutkimusprofessori Jari Hakanen Työterveyslaitoksesta sanookin, että jokainen työpaikka haluaa ja tarvitsee epävarmuuteen aktiivisesti sopeutuvia työntekijöitä ja johtajia, jotka säilyvät myös muutostilanteissa yhteistyökykyisinä.