Lehtikuva/Anthony Wallace

Aamun tietojen mukaan Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un lupasi sopimuksessa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa toimia sen puolesta, että Korean niemimaasta tulee ydinaseeton.

Trump puolestaan lupasi Singaporessa pidetyssä huippukokouksessa turvatakuita Pohjois-Korealle. Sopimuksessa osapuolet myös lupaavat edistää ”rauhaa ja hyvinvointia”.

Muotoilut vaikuttavat ensi näkemältä varsin yleisluontoisilta, niin kuin useimmissa ennakkoarvioissa odotettiinkin. Joissakin kommenteissa niitä ehdittiin jo luonnehtia vielä odotettuakin epämääräisemmiksi.

Kokouksen varsinainen merkitys riippuu siitä, mitä tapahtuu tämän jälkeen.

Ylimalkainen sitoumus ydinaseettomuuteen suuntautumisesta tarvitsee vielä paljon lihaa luitten ympärille ennen kuin mitään konkreettista tapahtuu.

ILMOITUS

Muotoilu jättää tilan sille, että Yhdysvallat ja Pohjois-Korea voivat tulkita ydinaseettomuuden kumpikin omalla tavallaan. Yhdysvallat tarkoittaa sillä Pohjois-Korean ydinaseita, kun taas Pohjois-Korea laskenee mukaan myös Yhdysvaltain ydinsateenvarjon Etelä-Korean yllä.

Osapuolet voivat tulkita ydinaseettomuuden kumpikin omalla tavallaan.

Myös turvatakuut ovat hyvin häilyvä käsite. Ylipäätään vaalikausien yli ulottuvat turvatakuut eivät välttämättä pidä, ja lisäksi tässä erityistapauksessa kaikki tietävät, miten luotettavia Trumpin kanssa tehdyt sopimukset ovat.

Mutta ainakin sen verran voinee sanoa, että muutama kuukausi sitten jopa välittömältä näyttänyt sodanuhka on toistaiseksi väistynyt.

Jatkoneuvottelujen varaan jää se, millä aikataululla kohti ydinaseettomuutta edettäisiin. Samoin se, tarkoittaisiko tämä Pohjois-Korean ydinaseohjelman jäädyttämistä vai jo valmistettujen ydinaseiden hävittämistä. Ainakaan jälkimmäiseen on vaikea uskoa.

Bill Clinton teki 1990-luvulla Pohjois-Korean kanssa sopimuksen, jossa Pohjois-Korean piti luopua ydinaseen kehittämisestä ja saada vastineeksi Yhdysvalloilta tukea rauhanomaisen ydinvoiman rakentamiseen.

Sopimus oli sisällöltään konkreettinen, mutta muutaman vuoden sisällä sekin kuivahti kasaan. Pohjois-Korea jatkoi salassa ydinaseohjelmaansa, eikä Yhdysvallatkaan täyttänyt kunnolla omia velvoitteitaan.