All Over Press/Omer Messinger

Stavangerin huippupelaajien turnaus oli tasainen.

Tämä vuosi saattaa olla Fabio Caruanan vuosi siinä missä 2016 oli Wesley So’on ja 2017 Levon Aronianin. Voitto kandidaattiturnauksessa oikeudella kohdata maailmanmestari Magnus Carlsen ja nyt voitto Stavangerin turnauksessa, norjalaisen kotikentällä, lupaavat marraskuisesta MM-ottelusta hyvää turnausta.

Itse turnaus oli supervahva. Top ten -pelaajista puuttui vain Vladimir Kramnik. Norjassa vanhaa koulukuntaa edusti vain 49-vuotias Vishy Anand, joka pelaa juuri nyt kuin nuoruudessaan. Näin ainakin tapahtuu tulosten perusteella: Stavangerissa hän jakoi sijoja 2–4 pisteillä 4,5/9 Carlsenin ja pitkästä aikaa kokoehjän tuloksen tehneen Hikaru Nakamuran kanssa.

Turnaus alkoi maailmanmestari Carlsenin komennossa

Carlsen voitti 1. kierroksella turnausvoittaja Caruanan ja kolmannella Aronianin. Sinänsä nykytason tasapainoa kuvaa se, että viiden kierroksen jälkeen Carlsenilla oli yhden pisteen kaula kanssakilpailijoihin 3,5 pisteellä, mutta turnauksen voitti Caruana ollen lopussa ainoana pisteissä 5/9 voitettuaan maanmiehensä Wesley So’on viimeisellä kierroksella.

Kilpailun kurjin siirto, ikävä virhe, oli Ding Lirenin pyöräretki, jolla hän kaatui, mursi lanteensa joutuen leikkaukseen ja lopettamaan turnauksen kesken.

ILMOITUS

Toivottavasti toipuminen onnistuu ja Ding nähdään uudemman kerran huipputasolla. Pakollinen tauko voi joskus selvittääkin asioita, kaikissa peleissä.

Loukkaantuminen ei muuttanut trendiä

Stavangerin turnaus oli todella tasainen. Ding Lirenin loukkaantuminen vaikutti paritusjuttuihin, muttei muuttanut trendiä.

On tasaista, kun sijat 2–4 jaettiin 5/9. Vanha sanonta pitää paikkansa, että se on tasasta, sen näkee Masasta.

Sanoihan Wesley So’okin Stavangerissa voitettuaan Carlsenin ensimmäistä kertaa ”Magnuksella oli vain paha päivä”. Caruanaa vastaan niitä ei ole varaa pitää monta, mutta onneksi tässä on kesä välissä.