Lauri Hannus

Pro-liiton Uschanov muistuttaa siitä, kenelle kuuluu kunnia talouskasvusta.

Sopimusalavastaava Jari Uschanov ammattiliitto Prosta laskee, että palkansaaja, joka ansaitsee esimerkiksi 30 000 euroa vuodessa, tukee käytännössä työnantajansa sekä Suomen kilpailukykyä keskimäärin 615 eurolla vuodessa.

– Ei siis mikään ihme, että Suomen kustannuskilpailukyky on parantunut merkittävästi. Kiitos siitä kuuluu kuitenkin ensisijaisesti lystin maksajille eli palkansaajille, Uschanov toteaa Pron blogissa perjantaina.

Hän kommentoi blogissa sitä, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus kehuskelee saavutuksillaan hyvän talouskasvun ja työllisyyskehityksen johdosta.

Vastapainoksi palkansaajien henkilökohtainen kilpailukyky ei ole ollut kovin suotuisa.

– Kilpailukyvyn parantuminen on kohentanut talouskasvua ja työllisyysastetta, mutta on eri asia, kenen ansiosta, Uschanov toteaa.

Maksuja työnantajalta duunarille

Uschanov toteaa palkansaajien edistäneen työllisyyttä koko 2010-luvun suostumalla äärimaltillisiin palkkaratkaisuihin ja lopulta kilpailukykysopimukseen. Se tarkoitti leikkauksia, nollakorotuksia ja työajan lisäämistä.

Hän toteaa sopimuksen siirtäneen joukon kustannuksia työntekijälle työnantajalta. Niitä ovat työeläkemaksujen muutokset, työttömyysvakuutusmaksun alenema. Lisäksi työnantajien sosiaaliturvamaksua alennettiin.

– Vastapainoksi palkansaajien henkilökohtainen kilpailukyky eli reaaliansiotason kehitys ei ole ollut kovin suotuisa ja siitä pitävät huolen muun muassa edellä mainitut yli kahden prosentin lisäkustannukset, Uschanov kirjoittaa.