Lehtikuva/Emmi Korhonen

Pienestä saarivaltiosta tuli Euroopan homoystävällisin maa.

Maltan pieni saarivaltio ei missään mielessä ole tunnettu liberaaleista laeistaan tai asenteistaan. Syvästi katolinen maa sääti avioerolain vasta vuonna 2011, eikä aborttia sallita vieläkään. Kansalaisjärjestö ILGA:n julkaisemassa sateenkaari-indeksissä se nousee kuitenkin Euroopan ykkösmaaksi ainakin niiltä osin, kun kyse on lainsäädännöstä.

Vuodesta 2013 saakka Maltaa on johtanut sitä ennen 15 vuotta oppositiossa ollut keskusta-vasemmistolainen työväenpuolue. Työväenpuolueen aikana politiikka suhteessa sukupuolisiin ja seksuaalisiin vähemmistöihin on kohennut maaosan parhaaksi.

Ensimmäisenä maana Euroopassa Malta kielsi niin sanotut eheyttämishoidot, joiden avulla pyritään muuttamaan yksilön seksuaalista suuntautumista. Se myös muutti perhe- ja parisuhdelainsäädännön ja asiakirjojen kielen sukupuolineutraaliksi.

Malta on muuttanut perhe- ja parisuhdelainsäädännön ja -asiakirjojen kielen sukupuolineutraaliksi.

Pääsääntöisesti sateenkaari-indeksissä ovat menestyneet vauraat ja liberaalit Pohjois- ja Länsi-Euroopan maat. Ennen Maltaa kärkisijaa piti Britannia. Muutama Itä-Eurooppalainen maa on muuttanut lakejaan lähinnä vain siksi, että päästäkseen Euroopan unionin jäseneksi maan on kunnioitettava vähemmistöjen oikeuksia.

Euroopan seksuaalisten ja sukupuolisten vähemmistöjen kannalta mustimmat alueet löytyvät itäisestä Euroopasta ja Keski-Aasiasta. Perää pitävät Turkki ja Azerbaistan.

Sateenkaari-indeksi mittaa kuitenkin vain lainsäädäntöä, joten se ei kerro sitä, miten vähemmistöjä käytännössä kohdellaan. Esimerkiksi Kroatiassa ja Unkarissa lainsäädäntö – lähinnä EU:n vaatimuksesta – on siedettävän vapaamielinen, mutta tosiasiassa sukupuoliset ja seksuaaliset vähemmistöt joutuvat vihamielisten hyökkäysten kohteeksi.

ILGA laatii sateenkaari-indeksin vuosittain. Järjestö arvioi maat niiden vähemmistöjä koskevan lainsäädännön ja politiikan perusteella. Korkeita pisteitä saavat maat, joissa homo- ja transihmisten syrjintä on rangaistavaa samoin viharikokset. Pisteitä saavat myös ne maat, joissa saman sukupuolisten avioliitot ovat sallittuja, joissa ihmisillä on oikeus määrittää oma sukupuolensa ja joissa turvaa suuntautumisensa perusteella vainotuksi joutuville tarjotaan turvapaikka.