Yle Kuvapalvelu

Kolmesta pitkän elokuvan mittaisesta osasta koostuva saksalainen historiallinen draamasarja Tannbach, vartioitu kylä (Tannbach – Schickel eines Dorfes, 2015 & 2017) käynnistyy huhtikuun lopusta 1945. Saksan tuhosta huolimatta on vielä joitakin, joilta luonnistuvat Heil Hitler -tervehdykset. Eräille tulee kiire polttaa natsipuolueen jäsenkirja.

Tannbachin kylään otetaan ensi tuntuma dramaattisten tapahtumien merkeissä paikallisen kartanon mailla.

Amerikkalaiset sotilaat ottavat pian komennon, elämä jatkuu raunioista ja raskaista henkilökohtaisista menetyksistä huolimatta. Samalla alkavat väistämättömät jälkiselvittelyt. Niiden suhteen rintamalinja on selkeä: monilla on ikävä Führeriä, toisille koittaa vapautus painajaisesta.

Amerikkalaiskapteenin toteamus, että ”tärkeintä on, kuka voi tehdä jotain hyödyksemme”, on hyvin kuvaava. Etupiirijako idän ja lännen välillä tarkentuu aloitusjakson loppupuolella pahaenteisesti: neuvostoliittolaisten mahdolliseen tuloon suhtaudutaan kauhulla, ja syystäkin.

Eräille tulee kiire polttaa natsipuolueen jäsenkirja.

ILMOITUS

Robert ja Josephin Thayenthalin ideaan perustuva ja Alexander Dierbachin ohjaama minisarja tuo jossain määrin mieleen Edgar Reitzin maineikkaan kyläkronikan Kotiseutu (Heimat, 1984) sekä sen jatko-osat. Tannbach on sovinnaisempi tuttavuus ja sellaisena kelpo draamasarja, tapahtumakylläinen tilinteko suhteessa kansakunnan lähihistoriaan nähtynä yhden kylän ja sen ihmisten kohtaloiden kautta. Pääosassa on moni-ilmeinen ja särmikäs yhteisö, ei tietty yksittäinen henkilö.

Näkökulma Saksan kannalta katastrofaaliseen häviöön päättyneen sodan jälkeiseen uuteen alkuun pohjustetaan vivahteikkaasti. Rajaukset on hoidettu käsikirjoituksessa muutenkin mallikkaasti. Aloitusjakson tapahtumat etenevät heinäkuuhun 1945, jatko-osissa kurkotetaan aina vuoteen 1961 saakka. Ajallinen ulottuvuus on monessakin mielessä kiinnostava.

Ensisijaisesti Tannbach, vartioitu kylä on toki historiallinen draamasarja, ei historian oppitunti, vaikka on siinä alkutahtien perusteella ainesta myös sellaiseksi. Ihmissuhderintamalla puretaan vanhoja kaunoja ja viritellään uusia lähtöasetelmia.

Tannbach, vartioitu kylä. Osa 1/3: Sodan päätyttyä.
TV1 ke 6.6. klo 21.35, su 10.6. klo 23.05. Areena.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 28 €/3 kk. Sähköinen digilehti alkaen 4,90 €/ kk.