Ranta- ja pohjavesialueilla olevien kiinteistöjen jätevesijärjestelmien tulisi olla lainsäädännön edellyttämässä kunnossa ensi vuoden lokakuun loppuun mennessä.

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys (KVVY) pitää tulevan kesän aikana neuvontapisteitä kesätapahtumissa ympäri Pirkanmaata ja Hämettä. Neuvontaa saa myös puhelimessa tai sähköpostilla, ilmaiseksi vuoden loppuun saakka.

Mökin varustelutaso antaa suuntaa järjestelmätyypin valinnalle

Maanantaina yhdistys järjesti neuvontatilaisuuden Tampereella, jossa paikalla oli paljon kesämökin omistajia. Mukana tilaisuudessa oli KVVY:n ympäristöasiantuntija Lauri Sillantie.

Hän kertoo, että jos mökillä on kuivakäymälä ja käyttövesi kannetaan ämpäreillä kaivosta ja järvestä, ei jätevesijärjestelmää tarvita. Tällöin riittää se, että likavedet johdetaan maaperään.

– Nykyisin monilla kesämökeillä on käytössä painevesi, pesukoneet ja jopa vesivessa. Tällöin ratkaisuna on yleensä vessavesien johtaminen umpisäiliöön ja harmaiden vesien puhdistaminen maaperäkäsittelyssä tai esimerkiksi harmaavesisuodattimessa, hän sanoo.

ILMOITUS

Jos muutostöitä tehdään, niihin tarvitaan pääsääntöisesti toimenpidelupa kunnasta.

– Luvan tarve kannattaa selvittää ennen töiden aloittamista, Sillantie neuvoo.

Maaperä ja tontin olosuhteet asettavat ehtoja

KVVY:n neuvontapisteelle tulleiden Irmeli Lammisen ja Hannu Rantalan kesämökillä Kangasalan Vehkajärvellä on käytössä kuivakäymälä. Saunarakennuksen harmaille jätevesille tarvitaan käsittelyjärjestelmä, sillä varustukseen kuuluvat pyykinpesukone ja suihku.

Päärakennuksen yhteydessä olevaan saunaan tulee myös painevesi, mutta lämmin vesi kuumennetaan padassa. Keittiössä syntyy myös jätevesiä, mutta astianpesukonetta siellä ei ole.

– Tonttimme on kallioinen ja kivikkoinen, joten olemme pohtineet, miten jätevedet voisi puhdistaa ja minkälainen järjestelmä toimisi maan päällä jäätymättä talvien yli.

Kaksi erillistä rakennusta ja kallioinen tontti asettavat haasteita suunnittelulle. KVVY:n neuvojat antavat Lammiselle ja Rantalalle listan pirkanmaalaisista jätevesisuunnittelijoista.

– Hyvä suunnittelija tutustuu aina paikan päällä kohteeseen, jolloin hän pystyy näkemään, mitä mahdollisuuksia jätevesien käsittelyyn on ja tekemään jätevesisuunnitelman tältä pohjalta, KVVY:n jätevesineuvoja Antero Uurtamo kertoo.

Suunnitelmaan sijoitettu raha säästyy yleensä monin kerroin toteutusvaiheessa. Hyvä suunnitelma on välttämätön edellytys sille, että kiinteistölle rakennetaan juuri paikallisiin olosuhteisiin ja käyttöön soveltuva järjestelmä.

Neuvontaa 30 tapahtumassa

Sillantie ja Uurtamo kiertävät kesän aikana jakamassa jätevesitietoutta Pirkanmaan ja Hämeen alueilla yhteensä yli 30 tapahtumassa.

– Me menemme sinne, missä ihmiset ovat muutenkin. Kohtaamiset tapahtumissa madaltavat kynnystä ottaa tarvittaessa myöhemmin yhteyttä joko meihin tai suoraan jätevesisuunnittelijaan, Uurtamo sanoo.

Neuvojien tapahtumakalenteri löytyy osoitteesta kvvy.fi/tapahtumakalenteri.