IPS/Tonderayi Mukeredzi

Zimbabwen faktat

– Sisämaavaltio eteläisessä Afrikassa
– Asukkaita 16,8 miljoonaa
– Kansallisen köyhyysrajan alla 62,6 % (2015)
– Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 83,6 %
– Hiilidioksidipäästöt 0,8 tonnia/asukas (vuosi 2014)
– Vrt. hiilidioksidipäästöt Suomi: 8,7 USA: 16,5
– Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 154/188
(Lähde: YK)

Tietoa jaetaan messuilla ja luottohenkilöiden välityksellä.

Tupakantaimien pitäminen hengissä kastelukannun avulla vie zimbabwelaisen Amos Chandiringan voimat niin tarkkaan, ettei muita askareita jaksa ajatellakaan. Hän sai vastikään kuulla, että aurinkoenergia mahdollistaisi veden pumppaamisen kasveille.

– Asun padon lähellä, joten vettä kyllä riittää, mutta ilman pumppua en pysty hyödyntämään sitä. Ja perinteiset sähkö- tai dieselpumput ovat kalliita, Chandiringa, 43, pohtii.

Tänä keväänä Chandiringa sai uusia ideoita, kun hänen tilallaan Makonin alueen Nemairen kylässä järjestettiin viljelijöiden kenttäpäivään yhdistetyt aurinkoenergiamessut.

Veden pumppaaminen aurinkosähkön avulla helpottaisi roimasti tupakankasvattajien työtä, uusiutuvan energian yrittäjien yhdistyksen puheenjohtaja Isaac Nyakusendwa vakuuttaa.

ILMOITUS

Zimbabwen valtio, kehitysjärjestöt ja aurinkoenergiajärjestelmien toimittajat levittävät tietoa aurinkoenergian eduista eri puolilla maata pidettävissä tapahtumissa.

Aurinko viihdekäytössä

Nemairen kyläneuvoston jäsen Sam Maungwe kertoo, että alueen viljelijät tienaavat hyvin tupakalla, mutta rahat käytetään radioon ja huonekaluihin. Aurinkoenergian hyödyntäminen on keskittynyt valaistukseen ja viihdevälineisiin.

Maungwe muistuttaa, että alueen metsät hupenevat, koska puuta tarvitaan myös tupakankuivatuksessa.

Aurinkosähköä hyödyntää vasta kolmisen prosenttia talouksista.

– Kannustamme viljelijöitä siirtymään siinäkin aurinkovoimaan.

– Moni hyödyntää aurinkoenergiaa kodissaan, mutta ei tiedä, että se toimii myös kastelussa ja tuo juoksevan veden taloon, maatalousneuvoja Petronella Karima vahvistaa. Hän uskoo, että messujen ansiosta tilanne muuttuu.

Power for All -kampanjaa johtava Chiedza Mazaiwana sanoo, että aurinkosähköä hyödyntää vasta kolmisen prosenttia talouksista.

– Syynä on tiedon puute. Maaseudun asukkaat eivät ole perillä alan tekniikan kehityksestä ja hintojen halpenemisesta tai tarjolle tulleista osamaksujärjestelyistä, hän sanoo.

Keittimiä ja pumppuja

Luottamusta aurinkoenergiaan ovat heikentäneet aiemmin markkinoidut huonolaatuiset laitteet ja niistä koituneet ongelmat.

Messujen ohella tietoa jaetaan nyt median kautta ja värväämällä aurinkoenergian puolestapuhujiksi luotettuja henkilöitä, kuten perinteisiä päälliköitä sekä koulujen ja uskonnollisten yhteisöjen johtajia.

Messutapahtumissa vierailevat nuoret ovat kiinnostuneita aurinkosähköstä valaistuksen, viihteen ja kommunikaation mahdollistajana. Naisia kiehtovat aurinkokeittimet ja miehiä vesipumput.

Yli 60 prosenttia Zimbabwen liki 17 miljoonasta asukkaasta valmistaa ruokansa puun, puuhiilen tai kerosiinin avulla, mikä on kallista ja ympäristölle tuhoisaa. Sähköä käytetään pääasiassa kaupungeissa ja varakkaimmissa talouksissa.

Mazaiwana korostaa, että auringon avulla sähköä voidaan tuottaa paikallisesti ja edullisesti, mikä mahdollistaa maaseudun elinkeinojen kehittämisen entistä tuottoisammiksi.

Zimbabwen faktat

– Sisämaavaltio eteläisessä Afrikassa
– Asukkaita 16,8 miljoonaa
– Kansallisen köyhyysrajan alla 62,6 % (2015)
– Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 83,6 %
– Hiilidioksidipäästöt 0,8 tonnia/asukas (vuosi 2014)
– Vrt. hiilidioksidipäästöt Suomi: 8,7 USA: 16,5
– Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 154/188
(Lähde: YK)