Yle Kuvapalvelu

Kolmen vuoden aikana kuvattu ruotsalainen dokumentti Jerusalemin laidalla (Det andra Jerusalem, 2017) osuu hyvään esitysajankohtaan, tuntuuhan tilanne kaupungissa yhä vain kärjistyvän. Niinpä esimerkiksi Yhdysvaltain päätöstä siirtää edustustonsa Jerusalemiin voi pitää PeÅ Holmqvistin ja Suzanne Khardalianin ohjaaman dokumentin valossa hyvin aggressiivisena poliittisena ilmauksena.

Jerusalem-nimi merkitsee vapaasti tulkittuna rauhan kaupunkia. Käytäntö kertoo toista: kolmen maailmanuskonnon (juutalaisuus, kristinusko, islam) pyhästä kaupungista on tullut viime vuosina entistäkin arvaamattomampi poliittinen ruutitynnyri.

Dokumentissa on riittävästi historiallista taustaa nykyisen tilanteen kartoittamiselle. Tärkeä lähtökohta on kesäkuussa 1967 käyty kuuden päivän sota. Siinä Israel löi arabirintaman ja miehitti koko Länsirannan mukaan lukien palestiinalaisten perinteisesti asuttaman Itä-Jerusalemin. Juuri sen tilanteeseen dokumentissa keskitytään.

Tärkeä lähtökohta on kesäkuussa 1967 käyty kuuden päivän sota.

Haastatellut edustavat eri näkökantoja juuri sopivasti siinä mielessä, että tilanteen hahmottaminen pääpiirteissään käy mahdolliseksi. Se myös tarkoittaa, että vuosikymmenestä toiseen jatkuvan tilanteen kaikille osapuolille kunniallinen ratkaisu tuntuu nykynäkymien perusteella jokseenkin mahdottomalta.

Tässä kuultavien näkemysten ja havaintoesimerkkien perusteella Israel pyrkii palestiinalaisten nujertamiseen muutenkin kuin aseellisella voimalla. Siirtokuntien asuttaminen ja siihen liittyvä väestön karkottaminen kodeistaan sekä talojen purku juutalaisten tieltä on tehokas uuvuttava keino. Siihen on liitetty tärkeäksi osaksi myös arkeologiset kaivaukset.

ILMOITUS

Israelilainen historioitsija Meir Margalit sanoo suoraan, että niiden taustalla ovat selkeät poliittiset tavoitteet. Niinikään israelilainen rauhanaktivisti Sahar Vardi spekuloi, että kun asia on viety riittävän pitkälle, Jerusalemia ei tarvitse jakaa – ei tule kahta valtiota eikä Palestiinaa.

Margalit pelkää räjähdystä ja toteaa, ettei Israelin taholla lainkaan ymmärretä sitä syvää nöyryytyksen tunnetta, joka palestiinalaisilla on, ”ei ymmärretä, miten tärkeää kunnioitus heille on.”

Dokumenttiprojekti: Jerusalemin laidalla
TV1 ma 4.6. klo 21.30, su 10.6. klo 11.45. Areena.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 28 €/3 kk. Sähköinen digilehti alkaen 4,90 €/ kk.