Mana Manan musiikki rakentui Jouni Mömmön kokeman todellisuuden päälle.

Jouni Mömmö (1955-1991) tunnetaan parhaiten Mana Mana yhtyeen sanoittajana ja mystisenä hahmona esoteriaa käsittelevien kirjojen alaviitteissä.

H.S.Arkon Totuus palaa – Jouni Mömmön maailma pyrkii nostamaan Mömmön alaviitteistä päähenkilöksi.

Kirjoittaja aloittaa teoksen toteamalla, että ”Kaikki kirjan henkilöt ovat todellisia, kaikki tapahtumat ovat kokemuksellisesti todellisia, ja kaikki muu on tulkinnallisesti totta”. Näin hän näppärästi vapauttaa itsensä esittämään todellisuuden sellaisena kuin se kertojien mieliin on piirtynyt.

Totuus palaa pyrkii nostamaan Mömmön alaviitteistä päähenkilöksi.

Totuus palaa on Jouni Mömmön elämäkerta, mutta sitä on varsin vaikea mieltää sellaiseksi. Enemmänkin se kaunokirjallinen teos, joka sitoo sisäänsä otteita Mömmön elämästä. Päähenkilön elämää tarkempaa kuvaa teos tarjoaa joensuulaisesta rock- ja punk-skenestä. Jouni Mömmön hahmon huomioon ottaen voi olla hyväkin, ettei hänestä tämänkään teoksen myötä piirry kovin tarkkaa kuvaa.

Totuus palaa

Mömmöllä oli palava halu soittaa bändissä, mutta musikaalisia lahjoja ei juurikaan. Hän näki itsensä rokkitähtenä, jonka aika saattaisi koittaa koska tahansa. Mana Manan myötä hän sai marginaalisen osansa tuosta unelmasta, mutta mielen järkkyminen teki rokkitähteydestä vaikeaa ja raskasta.

ILMOITUS

Mömmö eli elämäänsä useammissa todellisuuksissa. Hänet diagnosoitiin skitsofreenikoksi ja lääkittiin sairauden akuuteissa vaiheissa niin voimakkaasti että kaikki normaalia elämää muistuttavakin oli hänelle mahdotonta. Tänä päivänä diagnoosi todennäköisesti olisi aivan toinen, kuten sairauden hoitokeinotkin.

Arkko on kirjoittanut kirjaansa siten, että toisinaan vaikuttaa siltä kuin hän uisi Mömmön kanssa samoissa vesissä. Välillä lauseita saa lukea uudelleen ja uudelleen päästäkseen kärryille siitä, kenestä milloinkin on kyse. Myös henkilöiden nimet saattavat muuttua kesken matkan.

Mutta jotain samaa Arkon kirjassa on kuin Mana Manan Totuus palaa –levyssäkin. Jollakin kummallisella tavalla ne vetävät puoleensa ja pitävät otteessaan.

Mana Manan ystäville Totuus palaa tarjoilee juuri sellaisia hattaraan ja harhaisuuteen käärittyjä otteita todellisuuksista, että yhtyeen yllä leijuva utu ei hälvene liikaa. Lopulta joensuulaisen musiikkimaiseman ohella kirja tarjoaa erittäin mielenkiintoisen ikkunan suomalaiseen mielenterveys- tai sairaushoitoon ja sen lähihistoriaan. Tässä ajassa Mömmöä olisi hoidettu aivan toisenlaisin metodein ja lääkkein, mutta siinä tapauksessa Mana Mana ei todennäköisesti olisi ikinä nähnyt päivänvaloa.

H.S.Arkko: Totuus palaa – Jouni Mömmön maailma. 282 sivua. Like 2018.