Kansan Uutisten arkisto

Suomalainen pitkän linjan poliitikon ja tietokirjailija Ele Aleniuk-sen 93-vuotissyntymäpäivän kunniaksi järjestetään Työväenliikkeen kirjastossa seminaari, jonka aiheena on Karl Marxin vaikutus työväenliikkeeseen. Marxin syntymästä tuli kuukausi sitten kuluneeksi 200 vuotta.

Ele Alenius toteaa, että hän itse ei ole koskaan pitänyt itseään marxilaisena vaan pikemminkin keynesiläisenä. Hän on kuitenkin hyvillään siitä, että Marxin vaikutusta työväenliikkeeseen muistellaan hänen syntymäpäivänään, koska tämän vaikutus on ollut niin valtava.

Seminaarissa väitöskirjatutkija Tanja Pekkarinen kertoo Marxin tulosta Suomeen. Ministeri Kalevi Kivistön teemana on Marx ja vasemmisto. Kriittisen korkeakoulun toiminnanjohtaja Eero Ojasen aiheena on Marx tuli yliopistolle. Paneelin viimeisen alustuksen pitää professori Teivo Teivainen, joka käsittelee Marxia maailmalla.

Ele Alenius valittiin kansanedustajaksi vuonna 1966. Hän toimi Skdl:n puheenjohtajana vuosina 1967–1979 ja toisena valtiovarainministerinä sekä Paasion että Koiviston hallituksissa vuosina 1966–1970.

Alenius tunnetaan laajasta kirjallisesta tuotannostaan. Hänen viimeisin kirjansa Maailmankehityksen suuri käänne on ollut jo perinteeksi muodostuneiden syntymäpäiväseminaarien virikkeenä.

Järjestäjinä ovat Vapaus valita toisin ry ja KSL-opintokeskus.

Seminaari Marx 200 ja työväenliike ti 5.6. klo 17 Työväenliikkeen kirjasto, Helsinki.