Esa Ylijääskö

Valokuvanäyttely tarjoaa intensiivisen kurkistuksen suomalaiseen saunakulttuuriin.

Esa Ylijääskön Spirit of Sauna -valokuvasarjan mustavalkoiset kuvat ovat intensiivisiä ja intiimejä.

Kuvissa on saunoja ja saunojia, puuta, höyryä ja järvimaisemaa. Kuvien yksityiskohdat puhuttelevat katsojaa oman kokemusmaailman kautta.

– Bang Bang Gallery haluaa tuoda esiin suomalaisia ja Suomessa asuvia valokuvaajia, jotka eivät ole täällä tuttuja näyttelyidensä kautta. He voivat olla jollain muulla alueella tai kansainvälisesti näyttelyidensä kautta tunnettuja kuten Esa Ylijääskö, kertoo Heli Mäenpää.

Istanbulista suomalaiseen saunaan

Ylijääskö on aiemmin kuvannut muun muassa syyrialaisia pakolaisia Istanbulissa laajasti Suomen ulkopuolella kiertäneessä November is a Beginning -sarjassaan.

Mäenpää kertoo innostuneensa kuultuaan taiteilijan sauna-aiheisesta projektista.

ILMOITUS

– Näyttelyssä on mielestäni hienosti taltioitunut saunan henkisyys ja pyhyys meille suomalaisille. Kuvat ovat Esalle tyypillisellä tavalla mustavalkoisia ja kontrastisia; herkän aiheen vastakohtana käsittelytapa tuo rosoa hauraisiin hetkiin. Erityisesti rakastan kuvia, jotka tallentavat kokemuksen saunomisen välissä ja sen jälkeen. Ne hetket ovat ainutlaatuisia, eikä mikään muu kuin sauna voi niitä aiheuttaa, hän sanoo.

Ylijääskön kuvissa saunat ovat yhtä aikaisesti henkilökohtaisia tiloja ja yhteistä kansallista ja kulttuurista omaisuutta.

– Jokainen sauna ja saunomishetki on erilainen, kuten ovat saunojatkin. Silti kuvat ja tunnelmat ovat meille äärimmäisen tuttuja, niiden äärellä pääsee kaupungissakin hetkeksi saunan hengen luo, Mäenpää tiivistää.

Saunominen on rituaali

Myyttien mukaan saunalla on parantava voima. Parantamiseen käytetään koivuvihtoja ja löylyä heittämällä saunojat kiittävät saunan henkeä.

– Minua kiehtoi itseäni lähellä oleva kulttuuri. Kun on tottunut saunomiseen ihan pienestä asti, niin sitä kaipaa matkoilla ollessaan. Aiheena hengellinen puhdistautuminen kiehtoi, halusin uppoutua siihen ja saunomisen kulttuuriin syvemmin ja tutkia sen kautta omaa kulttuuriani, Ylijääskö kertoo kuvasarjan synnystä.

”Näen asiat mustavalkoisina, kuvatessa tulen jotenkin värisokeaksi.”

Esa Ylijääskö valokuvasi saunoja ja saunojia vuosien 2016-2017 välisenä aikana. Vaikka kuvasarja on valmis, jatkuu työ edelleen.

Suomalaisille saunassa käymisessä on kyse myös rituaalista.

– Sauna on paikka, jossa suomalaiset puhdistautuvat myös henkisesti, Ylijääskö sanoo.

Hän huomauttaa, että saunassa toistuvat samat elementit kuin muissakin pyhissä paikoissa. Tiloista löytyy usein pehmeää valoa ja alttarimaisia rakennelmia. Pelkästään eteisestä varsinaiseen saunatilaan astuminen voi tuntua pyhältä hetkeltä.

– Pyhissä paikoissa on myös seremoniamestari se voi olla pappi, imaami tai vaikka rabbi, saunassa se on löylyn heittäjä.

Esa Ylijääskö (s. 1989) on Keminmaalta kotoisin oleva valokuvaaja ja tunnettu mustavalkoisista kuvistaan.

– Näen asiat mustavalkoisina, kuvatessa tulen jotenkin värisokeaksi. Kuvaan tunteita ja mustavalkoisuus on se, miten tällä hetkellä näen asiat.

Esa Ylijääskö on voittanut lukuisia palkintoja, joita ovat mm. Magnum Photos Showcase 2012, Gomma Grant 2016, Carina Appel Award 2017 ja FotoFinlandia 2018. Spirit of Sauna 9.9. saakka, Bang Bang Gallery, Helsinki. Avoimet ovet ti 12.6. klo 17–19.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 28 €/3 kk. Sähköinen digilehti alkaen 4,90 €/ kk.