Lehtikuva/Musa Al Shaer

Maailman laita -palstalla (18.5.) Arto Huovinen antoi hälyttävän kuvan poliittisuskonnollisissa tunnelmissa vietetyistä Yhdysvaltain Jerusalemin suurlähetystön avajaisista. Juhlat olivat suureelliset ja vaikutti siltä, että niillä annettiin hyväksyntä jo käynnissä olevalle pienelle sodalle eli Israelin Gazassa palestiinalaisia vastaan käymälle asemasodalle.

Samalla tuettiin tulossa olevaa suurempaa sotaa, jossa Israel kumppaneineen sotii Irania vastaan. Vielä kauem-pana tulevaisuudessa häämöttää uskoville kaikkein lopullisin sota.

Israel on selvästi suuntautunut sotaan Irania vastaan. Benjamin Netanjahun hallitus on pitkään patistanut Yhdysvaltain hallitusta purkamaan Iranin kanssa solmitun kansainvälisen ydinsopimuksen (JCPOA) ja katsoo, että nyt uusi tilanne antaa luvan aloittaa sota Irania vastaan. Israel pyrkii myös provosoimaan Irania vastaiskuihin Syyriassa, toistaiseksi kuitenkin onnistumatta.

Kumppaneikseen Iranin vastaiseen sotaan Israel haluaisi sunnilaisia arabimaita, kuten Saudi-Arabian ja Arabiemiraatit. Syyriassa sotaa käydään suurelta osin Assadin šiiahallinnon ja sitä tukevan šiialaisen Iranin ja sunnikapinallisten välillä.

Uskonsodan piirteitä on siis jo nykyisissä Lähi-idän sodissa. Turkin sunnihallituskin tukee voimallisesti Syyrian kapinallisia, liitto Israelin kanssa olisi sille kuitenkin mahdoton.

ILMOITUS

Hälyttävintä suurlähetystön avajaisissa oli kuitenkin kristillisten piirien toive maailmanloppuun johtavasta sodasta. Tilaisuuden uskonnollisesta puolesta vastasi kaksi teksasilaista saarnaajaa, joilla molemmilla on varsin radikaali näkemys ”Pyhästä maasta”.

Toinen heistä, Robert Jeffress Dallasista, kiittää Donald Trumpia joka päivä tämän rohkeudesta siirtää suurlähetystö Jerusalemiin. Jeffress sanoi aikoinaan Barack Obaman politiikan johtavan antikristuksen nousuun. Nyt hän on valmis antamaan Trumpille anteeksi tämän henkilökohtaiset puutteet, kunhan Trump vain tekee niin kuin evankelikaaliset haluavat.

Evankelikaaliset ovat Yhdysvaltain valkoisten kristittyjen oikeistolaisin voima ja Israelin vankimpia ystäviä. Heistä 80 prosenttia äänesti Trumpia vuonna 2016. Jeffressin valinta puhujaksi tuki siis Trumpin siteitä äänestäjiinsä. Samalla se antoi hälyttävän vihjeen Trumpin hallinnon tulevasta Lähi-idän politiikasta.

Evankelikaaliset ovat Yhdysvaltain valkoisten kristittyjen oikeistolaisin voima ja Israelin vankimpia ystäviä.

Toinen juhlasaarnaaja oli niin ikään evankelikaalinen John Hagee, Chris-tians United for Israel -järjestön perustaja. Hänen mukaansa Trump hankki poliittisen kuolemattomuuden siirtämällä lähetystön Jerusalemiin. Hageen mukaan Jerusalemista taistellaan, koska koraani käskee tappamaan kaikki vääräuskoiset.

Hagee tulkitsee raamattua siten, että Venäjä ja islamilaiset Saudi-Arabia, Syyria, Egypti, Libanon, Irak ja Iran tulevat valtaamaan Israelin, mutta Jumala tuhoaa valloittajamaat. Antikristus eli EU:n johtaja kutsuu Kiinan valtaamaan Israelin. Harmageddonissa käytävä taistelu johtaa kuitenkin lopulta Kristuksen toiseen tulemiseen.

Vaikka nämä taistelut käydään Israe-lissa ja sen lähialueilla, juutalaisille ei anneta sankarinosaa. Jeffress katsoo, että juutalaiset, jotka eivät käänny kristinuskoon, joutuvat helvettiin. Eivätkä tietenkään vain he, sillä ”uskonnot kuten mormonilaisuus, islam, juutalaisuus ja hinduismi johtavat ihmisiä Jumalasta erilleen ja ikuisuuteen helvetissä”.

Ääri-islamisteilla on aika samanlainen käsitys harmageddonista ja ”Islamilainen valtio” julkaisi aikakauslehden nimeltään Dabiq sen syyrialaisen pikkukaupungin mukaan, jonka uskotaan sijaitsevan vanhan Harmageddonin paikalla.

Suurlähettiläs David Friedman toimi aikoinaan Trumpin konkurssilakimiehenä – sellaista Trump tarvitsi liikemiesuransa aikana – mutta hänellä on myös läheiset yhteydet Länsirantaa asuttaviin juutalaisiin. Eräässä haastattelussa Friedman viittasi ranskalaiseen rabbiin, joka aikoinaan todisteli, että kun Jumalan loi maailman, hän valitsi Israelin juutalaisten omaksi maaksi.

Asiasta muistuttaa Paul Pillar kolumnissaan mainiolla, etenkin Lähi-itää seuraavalla lobelog.com -verkkosivustolla. Pillar toimi 28 vuotta CIA:n analyytikkona ja osoittaa, että jopa CIA:ssa toimineet analyytikot voivat olla teräviä ja jopa vasemmistolaisia. Pillar on ahkera kirjoittaja, jolta olen lukenut monta hyvää Lähi-itää – hänen silloista vastuualuettaan – käsittelevää tekstiä.

Viime viikolla Friedman herätti huomiota näyttämällä saamaansa isoa valokuvajulistetta. Siinä Jerusalemissa sijaitsevan Al-Aqsan moskeijan tilalle oli sijoitettu juutalaisten kolmas temppeli. Israelin oikeistoaktivistit ovat pitkään käyneet kampanjaa moskeijan hävittämiseksi, jotta israelilaisten pyhimmälle paikalle voitaisiin taas rakentaa temppeli.

Eräs Netanjahun Likud-puolueen kansanedustaja on vannonut tuhoavansa Al-Aqsan, vaikka ei vielä kerrokaan, miten sen tekisi. Yhdysvaltojen suurlähetystö ilmoitti kuitenkin maansa edelleen kannattavan nykytilanteen säilyttämistä.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 28 €/3 kk. Sähköinen digilehti alkaen 4,90 €/ kk.