Lehtikuva/Emmi Korhonen

Suomen Elintarviketyöläisten työttömyyskassan johtaja Jenni Korkeaoja tiivistää SAK:n tänä keväänä julkaisemassa uutisessa loistavasti yhden työllistymisen kannustinloukun eli sen, että nykylainsäädännöllä sovitellun päivärahan käsittely työttömyyskassoissa ja Kelassa kestää liian kauan. Kuten Korkeaoja mainitsee, ongelman alkulähde piilee työttömyysturvalain lisäksi työnantajien kankeissa palkanmaksujärjestelmissä.

Vaikka nykyajan digitaaliset järjestelmät taipuisivat joustavampaan palkanmaksuun, on palkanmaksu monilla työpaikoilla edelleen turhan kankeaa. Palkka esimerkiksi huhtikuun alussa tehdystä työkeikasta maksetaan monissa paikoissa vasta toukokuun puolivälissä. Koska työttömyyskassat ja Kela tarvitsevat työaikatarkastelun vuoksi palkkalaskelman ansaitusta työstä, eikä päivärahahakemusta voida käsitellä ennen palkkalaskelman saapumista kassalle, hakemusten käsittelyajat venyvät kohtuuttomiksi.

En ihmettele yhtään, että lyhyen työkeikan vastaanottaminen ei näissä olosuhteissa houkuta. Harvassa ovat ne työttömät työnhakijat, joilla on säästössä sen verran rahaa, että selviävät työttömyysetuuden käsittelyajan pitenemisestä viikoilla ilman kohtuuttomia käytännön elämän ongelmia, kuten laskujen maksupäivien siirroista neuvottelemista ja tarpeellisten ostosten hankinnan siirtämistä.

Palkanmaksu on monilla työpaikoilla edelleen turhan kankeaa

On kohtuutonta, että nykyinen monimutkainen ja byrokraattinen työttömyysturvalaki ja työnantajien palkanmaksukäytännöt aiheuttavat tilanteita, joissa työttömyysetuutta saavat joutuvat turvautumaan yhteiskuntamme viimesijaiseen turvaan, toimeentulotukeen, odotellessaan päivärahahakemuksensa käsittelyä. Kannustinloukun purkamiseksi työttömyysturvalakia tulisi muuttaa siten, että työaikatarkastelusta luovuttaisiin kokonaan, mutta sitä odotellessa tarvitaan nopeampia toimenpiteitä.

Työntekijät tarvitsevat työtä ja työnantajat tarvitsevat työntekijöitä. Tämän tietävät kaikki, mutta tietävätkö työnantajat, että heillä on käsissään ”kultainen avain” tämän työllistymisen kannustinloukun purkamiseen.

Maksamalla palkan nopeammin työnantajat tekisivät töiden vastaanotosta työntekijälle houkuttelevampaa. Työntekijän ei tarvitsisi pelätä arjen pysähtymistä palkkalaskelman odottelun vuoksi ja työnantajat saisivat helpommin työntekijöitä lyhyillekin työkeikoille. Työnantajilta tämä vaatisi verrattain pieniä ja kohtuullisia muutoksia palkanmaksujärjestelmiin ja vuosikausia vallinneisiin palkanmaksukäytäntöihin.

Työntekijöiden ja työnantajien lisäksi palkanmaksun reaaliaikaistamisen luulisi kiinnostavan myös nykyhallitusta. Mutta missä viipyy Sipilän talkookutsu työnantajille? Ai niin, eihän Sipilän hallituksen toimista päätellen kenenkään muun tarvitse osallistua talkoisiin kuin palkansaajien.

Marina Asara
Helsinki