Lehtikuva/Attila Kisbenedek

Unkarissa pääministeri Orbánin hallitus jatkaa entistäkin autoritaarisempaa politiikkaansa. Turvapaikanhakijat ovat olleet oikeistolaisen Fideszin hampaissa jo aiemmin, mutta nyt kaavaillaan myös heidän auttajiensa vainoamista.

Käytännössä Unkari lopettaa turvapaikanhakijoiden vastaanottamisen kokonaan. Auttaja voi saada vuoden vankeustuomion. Jopa maahanmuuttoa käsittelevän tiedon antaminen turvapaikanhakijalle tullee olemaan laitonta.

Amnesty Internationalin Euroopan johtaja Gauri van Gulik sanoo Unkarin hallituksen suorastaan ponnistelevan pyrkimyksissään tehdä maasta Euroopan pakolaisvihamielisin alue. Osoitus siitä on lainsäädäntö, joka suojelee suvaitsemattomuutta, ksenofobiaa ja rasismia.

Unkari on yksi eniten EU:sta taloudellisesti hyötyvistä maista. Vuonna 2016 EU-rahoitus Unkarille nousi yli 4,5 miljardin euron. Unkarin omat maksut EU:n talousarvioon jäivät alle miljardiin euroon.

Euroopan unionin suurimman rahoitusosuuden keräsi samana vuonna Puola, joka sai EU:n kassasta yli 10,5 miljardia ja maksoi sinne 3,5 miljardia euroa. Puola on kunnostautunut muun muassa sananvapautta rajoittamalla ja historiaansa vääristelemällä.

Rahoittaessaan ihmisoikeuksien rajoja rikkovia Unkaria ja Puolaa Euroopan unioni tuntuu unohtavan kaikki ne lukuisat ihmisoikeuksia koskevat kriteerit, joita se on säätänyt kehitysapua saaville Afrikan, Aasian ja Latinalaisen Amerikan maille.

Asettamalla jäsenmailleen yhtä tiukat rajat ihmisoikeuksien noudattamisessa ja rankaisemalla taloudellisesti niiden rikkomisesta Euroopan unioni voisi sekä vaikuttaa autoritaarisiin jäsenmaihinsa että puhdistaa mainettaan kehitysapua saavissa maissa. Jälkimmäisten intoa ihmisoikeuksien edistämiseen EU:n harjoittama kaksinaismoralismi ja rankaisemattomuuden politiikka tuskin tällä hetkellä edistävät.