WSOY/Pertti Nisonen

Palkittu teos nähdään vahvana inhimillisyyden ja oikeudenmukaisuuden puolustajana nyky-kirjallisuudessamme.

Kirjailija Jani Saxellin Tuomiopäivän karavaani -romaani (WSOY) on voittanut Tähtivaeltaja-palkinnon vuoden 2017 parhaana suomeksi julkaistuna tieteiskirjana.

Asiantuntijaraadin mukaan Tuomiopäivän karavaani on monumentaalinen romaani Euroopan menneisyydestä ja tulevaisuudesta. Monisäikeinen kokonaisuus, joka maalailee kuvakudoksen kaltaisella laveudella vaikuttavaa kuvaa Euroopan kohtalonhetkistä. Samalla kyseessä on omintakeinen yhdistelmä vahvoja scifi-elementtejä ja aitoja historiallisia kipupisteitä.

Tuomiopäivän karavaani ulottuu 1990-luvulta 2020-luvun Eurooppaan ja Venäjälle. Romaaneista Unenpäästäjä Florian (2010) ja Sotilasrajan unet (2014) tutut hahmot taistelevat Sosnovyj Borin räjäyttämisestä Unenpäästäjä Florian -jatkumoa, jossa tieteistoiminnan ohella kartoitetaan Balkanin historiaa satojen vuosien ajalta. Teos toimii myös ilman edeltävien osien tuntemusta.

Tuomiopäivän karavaani ulottuu 1990-luvulta 2020-luvun Eurooppaan ja Venäjälle.

Jukka Mallisen Kansan Uutisiin kirjoittamassa kritiikissä arvioidaan, että Saxell on niin Tolstoin ja Dostojevskin kuin myös Blade Runnerin ja kyberpunk-scifin kasvatti. Hän näkyy vahvana inhimillisyyden ja oikeudenmukaisuuden puolustajana nykykirjallisuudessamme.

Tähtivaeltaja-palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluivat tänä vuonna kriitikko Hannu Blommila, päätoimittaja Toni Jerrman, kriitikko Elli Leppä ja kriitikko Antti Oikarinen.