Wikimedia Commons

Anarkismin historia -sarjan päätösosa käy nopeassa tempossa läpi kiehtovan luvun menneen maailman aatteellista vääntöä aikajaksolla 1922–1945.

Nykyisin anarkismi on marginaalinen aatesuunta, mutta 1900-luvun alkuvuosikymmeninä tilanne oli toinen. Ensimmäisen maailmansodan jälkeisessä Yhdysvalloissa kansaa peloteltiin ”punakammolla”, millä tarkoitettiin kommunisteja. Oikeasti viranomaisten sanotaan kuitenkin pelänneen enemmän anarkisteja.

Jännitteet huipentuivat kuuluisaan Nicola Saccon ja Bartolomeo Vanzettin tapaukseen. Heidän teloitukseensa vuonna 1927 johtanut oikeudenkäynti osoittautui jo alun pitäen poliittisesti latautuneeksi. Vuonna 1977 Massachusettsin kuvernööri Michael Dukakis antoi julkilausuman, jonka mukaan kaksikon maine tuli palauttaa. Aiheen tiimoilta kuullaan ote Joan Baezin ja Ennio Morriconen laulusta Here’s to You (1971).

Historioitsija Norman Baillargeon esittää laajemman kuvan. Hänen mukaansa Yhdysvalloissa sota ammattiyhdistysjärjestöjä ja työväenliikettä vastaan oli 1920-luvulla kiivaampaa kuin lähes missään muussa länsimaassa. Tuossa sodassa viranomaiset turvautuivat myös mafian apuun.

Euroopassa 1920-luku toi aatekenttään mukaan kommunismin ja fasismin. Eri ideologioiden suhteita ja jännitteitä erittelee edellisistä osista tuttu historioitsijoiden joukko. Lähemmin tarkastellaan Italiaa ja Mussolinin nousua, jossa järjestäytyneen väkivallan (sodan opetus) käyttö oli oleellinen. Anarkistien sanotaan todenneen jo varhain, että fasisteja vastaan tulee taistella rajuin ottein.

ILMOITUS

Dokumentin pisin luku Barrikadi pystyyn! käsittelee Espanjan sisällissotaa (1936–1939). Tuloksena on erittäin mielenkiintoinen selvitys episodista, jossa anarkismi kokee lyhyeksi jäävän kukoistuskauden ennen murskaavaa katastrofia. Tässä yhteydessä tulee esiin myös George Orwell, jonka sotareportaasin klassikosta Katalonia, Katalonia! (1938, suom. 1974) kuullaan otteita.

Kaiken kaikkiaan Tancrede Ramonet’n käsikirjoittama ja ohjaama dokumentti on aiheensa puitteissa kelpo yhteiskunnallinen historiikki. Se on sekä tarina nujerretusta aatesuunnasta että hyvä alusta pohdiskella vaihtoehtoisen maailman mahdollisuuksia tai mahdottomuutta sen porukan kesken, jota ihmiskunnaksi kutsutaan.

Historia: Anarkismin historia. Osa 3/3: Voitettujen muistolle. Teema Fem tiistaina 29.5. klo 21.00, perjantaina 1.6. klo 14.20. Areena.