Tuomas Talvila

”Vaadimme, että ihminen voi turvallisin mielin elää elämäänsä.”

Eläkeläisiltä riittää tukea ja solidaarisuutta myös nuoremmille sukupolville. Tätä painotti Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Martti Korhonen puheessaan järjestön edustajakokouksessa.

– Julkisessa keskustelussa halutaan antaa usein sellainen kuva, että eläkeläisten joukko olisi huolissaan pelkästään itsestään. Minä taas uskallan väittää, että valtaosa eläkeläisväestämme huolehtii nimenomaan läheisistään, lapsistaan ja lapsenlapsistaan enemmän kuin itsestään, Korhonen sanoi.

– Mutta olemme huolissamme myös etenkin eläkeläisköyhyyden lisääntymisestä. Se vie pohjan pois turvatulta vanhuudelta ja käytännön isovanhemmuudelta.

Meidän tehtävämme on luoda edellytyksiä yhdessä harrastamiseen.

Ei tarvita erityiskohtelua

Korhonen totesi, että eläkeläiset eivät vaadi erityiskohtelua terveydenhuollossa tai vanhustenhuollossa.

– Mutta vaadimme sellaista tasoa, että ihminen voi turvallisin mielin elää elämäänsä, hän sanoi.

ILMOITUS

– Emme hyväksy sitä, että on valittava joko ruoka tai lääkkeet. Emme hyväksy sitä, että vanhuksen on pelättävä asunnon menettämistä tai sitä, saako hoitoa.

Yhdessä tekemään

Korhonen oli huolissaan siitä, että yhteiskunnallinen kovuus on hänen mukaansa lisääntynyt sekä puheissa että teoissa. Hän puhui myös eläkeläisten yksinäisyydestä.

– Yksinäisyys on yhä kasvava ongelma, yksin elävien määrä tulee vain entisestään kasvamaan vaikka yhden hengen talous on yleisin perhekoko Suomessa jo nyt, Korhonen sanoi.

– Meidän tehtävämme on luoda edellytyksiä yhdessä harrastamiseen oli se sitten opiskelua, liikkumista, tanssia tai laulua. Mikä muu voi paremmin torjua yksinäisyyttä kuin mukava yhdessä tekeminen matalan kynnyksen järjestössä, jossa jokainen voi olla oma itsensä.

Erityisen tärkeää on Korhosen mukaan vastata koulutuksella digitalisaation tuomaan muutokseen.

– Ilman digitalisaation hallitsemista uhkaa syrjäytyminen monesta palvelusta tai ainakin heikko asema palveluiden asiakkaana. Tässä asiassa tietynlainen vauhtisokeus on jo iskenyt.

Eläkeläiset ry:n 20. edustajakokous on parhaillaan meneillään Varkaudessa.