Lehtikuva/Roni Rekomaa

Perustuslakivaliokunnasta on aiemminkin vuotanut sote-lausuntoon liittyvää materiaalia, mutta ei näin merkittävää.

Kuohunta sote-uudistuksen ympärillä nousi uusiin ulottuvuuksiin torstaina, kun Ilta-Sanomille vuodettiin perustuslakivaliokunnan lausuntoluonnos. Jo aiemmin muiden valiokuntien tapahtumista oli vuodettu asioita tiedotusvälineille, mutta nyt kyseessä oli aivan eri kokoluokan asia.

Tämä nostettiin esiin niin poliitikoiden kuin perustuslakiasiantuntijoiden toimesta. Julkisoikeuden professori Juha Lavapuro rinnasti vuodon siihen, että korkeimmasta oikeudesta vuodettaisiin merkittävän jutun lausuntoluonnos.

Tämän huolen taustalla on juuri se, että perustuslakivaliokunta ei ole mikä tahansa valiokunta. Siellä on tapana välttää politikointia, koska valiokunta määrittelee esimerkiksi sen, törmääkö joku laki perustuslakiin.

Hermojen kiristymisestä myös perustuslakivaliokunnassa on ollut merkkejä jo aiemmin. Huhtikuussa kansanedustajien avustajilta evättiin pääsy valiokunnan asiakirjoihin. Pääsyn asiakirjoihin sai takaisin, kun kävi pienimuotoisen kurssituksen asiakirjojen julkisuudesta.

ILMOITUS

Päättäväinen reagointi

Ei olekaan ihme, että eduskunta reagoi tuoreimpaan vuotoon nopeasti ja päättäväisesti. Perustuslakivaliokunta luopuu esimerkiksi niin sanotusta sähköisestä työtilasta eli juuri siitä, johon kansanedustajien avustajien pääsyä on jo aiemmin rajoitettu. Jatkossa asiakirjat jaetaan vain paperisina osallistujille.

Kaikkein merkittävin vaikutus vuodolla voi kuitenkin olla eduskunnan työilmapiiriin. Kun kansanedustajien hermot ovat jo valmiiksi koetuksella, tuorein tapaus tuskin helpottaa stressiä.

Poliitikot ja toimittajat tarvitsevat toisiaan, ja siihen yhteydenpitoon kuuluvat myös vuodot. Mutta vuodoillakin on rajansa, sen tämä tapaus osoitti.