Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Perustuslakivaliokunnassa tapahtunut vuoto huolestuttaa eduskunnassa.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) pitää erittäin vakavana asiana sote-luonnoksen vuotamista johtamastaan valiokunnasta.

Ilta-Sanomat kertoi torstaina perustuslakivaliokunnan luonnoksesta, joka oli päivätty tiistaille. Luonnoksen mukaan perustuslakivaliokunta aikoo arvioida, että hallituksen esitykseen sisältyy suuria riskejä perusoikeuksien turvaamisen suhteen, joten se olisi perustuslain vastainen. Lisäksi sen mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen valinnanvapautta ei tule toteuttaa hallituksen esittämässä aikataulussa.

Eduskunnan työjärjestyksen mukaan valiokunnan asiakirjat ovat julkisia vasta, kun mietintö on hyväksytty kokonaan.

Valiokunnan asiakirjat ovat julkisia vasta, kun mietintö on hyväksytty kokonaan.

Ensimmäinen kerta

Lapintie arvioi STT:llä, että perustuslakivaliokunnan käsittelyssä olevaa keskeneräistä lausuntoa ole koskaan aiemmin vuodettu julkisuuteen.

Hän sanoo olevansa huolestunut tapauksesta, koska perustuslakivaliokunnalla on erityinen rooli lakiesitysten perustuslaillisuuden tarkastajana. Hän totesi sen olevan maan ylin lakia säätävä elin.

ILMOITUS

Huolestuttavaa

Lapintie otti asian esille perustuslakivaliokunnan kokouksessa ja pyysi lisäksi eduskunnan puhemiesneuvostoa käsittelemään sitä.

Puhemies Paula Risikko (kok.) kertoi Demokraatissa, että puhemiesneuvosto käsitteleekin vuotoasiaa perjantaina.

Hän oli huolissaan tapahtuneesta suunnitellun, äärimmäistä huolellisuutta vaativan tiedusteluvaliokunnan osalta.

– Sitä silmällä pitäen, että meidän pitäisi perustaa Suomeen tiedusteluvaliokunta, tällaisia vuotoja ei saa tulla missään nimessä, Risikko sanoi Demokraatissa.

Perustuslakivaliokunnan lopullinen sote-lausunto valmistunee ensi viikolla.