Jarkko Mänttäri

Palkkatukien maksatuksissa rajuja viiveitä – Työttömät ihmettelee, missä on vika.

Työllistämispalveluita tuottavat järjestöt ovat vaikeuksissa palkkatukien maksatusten viivästysten vuoksi. Viivästykset hankaloittavat palkan maksamista palkkatuetuille työntekijöille.

Työttömien keskusjärjestö kertoo torstaina tiedotteessaan joidenkin työttömien yhdistysten joutuneen jopa lopettamaan toimintansa viivästysten vuoksi.

Kolme kuukautta

Toimintaa yhdistyksissä ei voi toteuttaa eikä suunnitella eteenpäin.

Järjestön esimerkki on Jyväskylästä. Tukien maksut ovat Jyvässeudun Työllistämisyhdistykselle myöhässä tänä keväänä lähes kolme kuukautta.

– Ei millään yhdistyksellä ole varaa mittaviin maksatusviiveisiin, tuskin millään yritykselläkään. Palkkatuet ovat laahanneet meillä jäljessä viime kesästä asti. Kyse on kymmenien työntekijöiden palkoista. Tilanne alkaa olla kestämätön, toiminnanjohtaja Eija Tuohimaa sanoo.

Parannuksia odotellessa

Työttömien Keskusjärjestö toteaa, että maksuista vastaavien KEHA-keskusten maksatusten viiveet ovat tunnettuja.

ILMOITUS

– Valtiovalta on luvannut puuttua toimintaan, mutta näkyviä parannuksia ei ole tapahtunut, järjestö huomauttaa.

– Viiveet palkkatukien maksatuksissa ovat olleet jopa useita kuukausia.

Maksatuksen viiveistä on valitettu muun muassa oikeuskanslerille, joka päätöksessään vuonna 2016 oikeuskansleri katsoi, että viiveet tukien maksatukseen eivät ole hyväksyttäviä.

KEHA-keskus on valtakunnallisesti toimiva ELY-keskusten ja TE-toimistojen yhteinen virasto.

Perusasiat eivät toimi

Työttömien järjestö vaatii pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitusta selvittämään, miksi KEHA-keskukset eivät hoida tehtäviään ajallaan.

– Kehysriihessä päätettiin keväällä lisämäärärahoista TE-hallintoon. Missä on ongelma, jos resurssia on riittävästi? toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski ihmettelee.

Työttömien Keskusjärjestön puheenjohtaja Irma Hirsjärvi pitää hämmästyttävänä sitä, että edes perusasiat eivät toimi, vaikka hallituksen mukaan sen ykköstavoitteita on hoitaa työttömyyttä.

– Tilanne on katastrofaalinen, toimintaa yhdistyksissä ei voi toteuttaa eikä suunnitella eteenpäin, hän sanoo.

Palkkatuki on taloudellinen tuki, jota TE-keskus voi myöntää työnantajalle työttömän työnhakijan palkkakustannuksiin. Työttömien yhdistykset työllistävät ihmisiä muun muassa toimistoissaan, ruokaloissa ja kierrätyskeskuksissa.