Jarmo Lintunen

Vasemmistoliiton Kontula vaatii luopumaan erikoiskorvattavien mielenterveyslääkkeiden omavastuista.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula ehdottaa, että vaikeiden psykoosien sekä muista vaikeiden mielenterveyden häiriöiden hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden omavastuista luovutaan. Pitkän linjan tavoitteena Kontula pitää, että kaikkien vaikeiden ja pitkäaikaisten sairauksien hoidossa käytettävien välttämättömien lääkkeiden omavastuista luovutaan.

– Lähes viidennes suomalaisista jättää lääkkeitä ostamatta korkeiden kustannusten vuoksi, Kontula toteaa kirjallisessa kysymyksessä, jonka hän jättää eduskunnassa tänään torstaina.

Erityisen hankala psykoosipotilaille

Lähes viidennes suomalaisista jättää lääkkeitä ostamatta korkeiden kustannusten vuoksi.

Kontula muistuttaa siitä, että psykoosipotilaiden kohdalla kyse on vielä erityisen hankalasta tilanteesta.

Erityiskorvattavuuteen oikeuttavalla vaikealla psykoosilla tarkoitetaan tilaa, johon liittyy selvä todellisuudentajun häiriintyminen. Näitä ovat skitsofrenia ja harhaluuloisuushäiriö sekä kaksisuuntainen mielialahäiriö, jossa on ollut maniavaihe tai psykoottinen masennusvaihe.

– Pienien tulojen lisäksi sairaudesta johtuvat vakavat elämänhallinnan vaikeudet estävät usein lääkehoidon aloittamisen, hän sanoo.

ILMOITUS

Hän kertaa terveydenhoidon ammattilaisten viestiä kentältä: Liian moni ihminen ajautuu raskaaseen hoitoon ja/tai hengenvaaraan lääkehoidon keskeytymisen takia.

Lääkkeet jätetään syömättä

Kontula toteaa, että lääkkeitä jätetään ottamatta omavastuun takia, mikä on paitsi inhimillinen, mutta myös kansanterveydellinen ongelma.

– Psykoosin lääkehoidon keskeytyminen voi muun muassa huonontaa toipumisennustetta ja toimintakykyä tulevaisuudessa sekä lisätä masennuksen ja itsemurhan riskiä. Lisäksi hoidon viivästyminen voi vaarantaa potilaan oman tai läheisten turvallisuuden sekä lisää riskiä syrjäytyä entisestään, Kontula sanoo.

Vuoden 2016 alusta lähtien erikoiskorvattavien lääkkeiden käyttäjä joutuu maksamaan korvattavat lääkkeensä kalenterivuoden osalta aina 50 euroon asti. Vasta sen jälkeen korvattavasta lääkkeestä saa Kela-korvausta, mutta on maksettava itse korvausluokan mukainen omavastuu joka lääkkeeltä – erityiskorvattavilla se on 4,50 euroa – ja viitehinnan ylittävä osa, kunnes 605,13 euron lääkekatto täyttyy. Sen jälkeen omavastuu jokaiselta Kelan korvaamalta lääkkeeltä laskee 2 euroon 50 senttiin.

Kontula kirjallinen kysymys vaikeiden psykoosien ja mielenterveyden häiriöiden lääkekorvauksista on luettavissa täältä.