Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Kokoomus ei halua perussuomalaisia hallitukseen ja SDP:n Antti Rinnekin arvelee, ettei SDP mahdu samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan maakuntavaalien ajankohta ei ole tärkeintä. Tärkeimpänä hän pitää, että eduskunta voi käsitellä huolella maakunta- ja sote-lait.

– Eduskunnan käsittelyn jälkeen katsomme, milloin maakuntavaalit järjestetään, totesi Orpo Politiikan toimittajien yhdistyksen aamutilaisuudessa keskiviikkona.

Orpo sanoi kuitenkin yhä uskovansa hallituksen asettamaan aikatauluun, jonka mukaan maakuntavaalien vaalipäivä on 28. lokakuuta.

Rinne ja Orpo ottivat mittaan toisistaan Politiikan toimittajien yhdistyksen tilaisuudessa.

Oikeuskanslerinviraston kansliapäällikkö Kimmo Hakanen on lehtitietojen mukaan esittänyt näkemyksenään eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle, että sote-lakien hyväksymisen ja maakuntavaalien väliin pitää jäädä aikaa noin puoli vuotta.

Hallituksen aikataulu ei toteuta ehtoa. Sote- ja maakuntalait ovat vasta eduskunnan valiokuntakäsittelyssä.

ILMOITUS

Orpo totesi hallituksen kuulevan oikeuskanslerinviraston näkemyksiä, mutta uskovan vielä hallituksen vaaliaikatauluun.

Oikeuskansleri valvoo hallituksen toimien lainmukaisuutta.

Soteen jää paljon korjaamista

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen käsitys on, että maakuntavaaleja pitää siirtää. Orpo ja Rinne oli kutsuttu esittämään näkemyksiään Politiikan toimittajien tilaisuuteen.

Rinteen mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen jää paljon korjattavaa nykyhallituksen jäljiltä. Kokonaan sitä ei tarvitse purkaa, mutta markkinavetoiselle tilaajan ja tuottajan erottavalle ns. valinnanvapausmallille täytyy Rinteen mielestä tehdä jotain.

SDP ei Rinteen mukaan vastusta valinnanvapautta ja sellaista sisältyy nykyiseenkin järjestelmään. Hallituksen markkinavetoinen valinnanvapausmalli kuitenkin nielee rahaa. Sen seurauksena palveluja joudutaan leikkaamaan, Rinne arvioi.

Hänen mukaansa asiantuntijat ovat yhtä mieltä, että hallituksen malli tulee kalliiksi ja nostaa kustannuksia.

Orpo puolusti valinnanvapautta ja markkinaehtoisuutta. Hänen mukaansa löytyy myös asiantuntijoita, joiden mukaan hallituksen sote-malli vähentää kustannuksia.

– Nimeä yksikin sellainen asiantuntija, Rinne tivasi saamatta vastausta.

Keskuskaupungeille roolia uudistuksessa

Hienoista yksimielisyyttä Orpon ja Rinteen välille löytyi maakuntauudistuksen toteuttamisessa. Kumpikin katsoi, että suurille keskuskunnille tulisi antaa merkittävää roolia uudistuksessa.

Rinne katsoi, että työllisyys- ja kasvupalvelut tulisi jättää kokonaan kunnille. Orpon mukaan keskuskunnille, joilla on huomattavat resurssit, tulisi antaa iso rooli maakuntauudistuksessa.

Persut eivät kelpaa hallituskumppaniksi

Puheenjohtajat pantiin vastaamaan myös kysymyksiin seuraavasta hallituspohjasta. Orpon mukaan ainoastaan perussuomalaiset eivät mahdu kokoomuksen kanssa samaan hallitukseen.

– Teimme tämän linjauksen vuosi sitten perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeen, eikä tilanne ole siitä muuttunut.

Rinteen mukaan demarit voivat kyllä tehdä joissakin asioissa yhteistyötä perussuomalaisten kanssa eduskunnan valiokunnissa. Samaan hallitukseen SDP ja perussuomalaiset tuskin kuitenkaan mahtuvat, Rinne linjasi.

Vaikka puoluejohtajien sanailu äityi välillä hyvinkin kärkeväksi, Orpo katsoi kokoomuksella ja SDP:llä löytyvän myös yhteisiä painotuksia. Niitä ovat Eurooppa-politiikka, halu panostaa varhaiskasvatukseen sekä halu uudistaa sosiaaliturva. Veroasioissa Orpo näkee samansuuntaisuutta siinä, että kumpikin puolue haluaa laajempaa veropohjaa ja matalampaa verokantaa.

Rinne edellyttää hallituskumppaneilta halua hyvinvointivaltion kehittämiseen. Seuraavan hallituksen keskeisiksi tehtäviksi hän näkee sosiaaliturvan uudistamisen ja perhevapaauudistuksen.

Aivan keskeiseksi asiaksi Rinne näkee hallituskumppaneiden keskinäisen luottamuksen. Sellaisen mahdollisuuteen Rinne uskoo niin Petteri Orpon, Juha Sipilän kuin Touko Aallonkin kanssa.

– Pari–kolme päivää hallitusneuvotteluissa kannattaa käyttää keskinäisen luottamuksen rakentamiseen ja pelisäänöistä sopimiseen, Rinne totesi.