Lehtikuva/Bertrand Guay

Pariisissa 15 000 ihmistä osoitti mieltään julkisen alan työpaikkojen säilyttämisen puolesta.

Pariisin kaduilla opettajat, poliisi ja kuljetusalan työntekijät protestoivat presidentti Emmanuel Macronin suunnitelmia vähentää 120 000 työpaikkaa julkisilta aloilta.

Mielenosoittajien mukaan hallituksen toimet loukkaavat jo valmiiksi pienipalkkaisten ja ylityöllistettyjen työntekijöiden oikeuksia.

– Meidän on taisteltavat paitsi itsemme, myös kaikkien muiden puolesta, sillä hallitus vahingoittaa koko julkista sektoria, toteaa eräs Al Jazeeran haastattelema mielenosoittaja.

On aika lopettaa politiikka, joka suosii sitä 10 prosenttia kansasta, jolla on jo muutenkin kaikkea, loppujen 90 prosentin kustannuksella

Macron perustelee julkisten alojen työpaikkojen vähennyksiä ”virtaviivaistamisella, velan vähentämisellä ja uusien mahdollisuuksien luomisella”. Hänen mukaansa mielenosoitukset eivät tule vaikuttamaan hänen suunnitelmiinsa.

Macronin tiukka asenne on johtanut hänet törmäyskurssille Ranskan ammattiyhdistysliikkeen johdon kanssa.

ILMOITUS

Ammattiliitot ovat järjestäneet mielenosoituksia lähes viikoittain jo maaliskuulta saakka. Ranskalaiseen tapaan protestit ovat myös näkyneet kansalaisten arjessa, kun työntekijät ovat järjestäneet ulosmarsseja ja pysäyttäneet julkisen liikenteen.

Liitot nosti takajaloilleen Macronin alkuvuodesta käynnistämä kansallisen rautatieliikenneyhtiön, SNCF:n reformi. Sen toteutuessa raideliikennettä tultaisiin avaamaan kilpailulle.

– Puolustamme kaikkia julkisen sektorin työntekijöitä. Olemme täällä myös tehdäksemme selväksi, että on aika lopettaa politiikka, joka suosii sitä 10 prosenttia kansasta, jolla on jo muutenkin kaikkea, loppujen 90 prosentin kustannuksella, sanoo Force Ouvrière -liittoa johtava Pascal Pavageau.

Ranskalainen ammattiyhdistysliike näyttää vahvalta, mutta Macron arvellaan olevan mahdollisuuksia meneillään olevan kamppailun voittamiseen. Kaduilla on kyllä kymmeniä tuhansia ihmisiä, mutta vuonna 2009 Nicolas Sarkozyn talousuudistusten vastaisiin mielenosoituksiin osallistui miljoonia ihmisiä.

Myös halukkuus lakkoiluun on mielipidetiedustelujen mukaan vähäistä. Ennen kaikkea ay-liikkeen voimaa nakertaa alhainen järjestäytymisaste, ammattijärjestöihin kuuluu vain joka kymmenes ranskalainen työläinen.