Wikmedia Commons / Bijay chaurasia

Pakolaisuudesta puhuttaessa maan sisäiset pakolaiset usein unohdetaan.

Yli 30 miljoonaa ihmistä joutui viime vuonna lähtemään evakkoon kodistaan joko luonnonkatastrofin tai väkivallan ajamana, raportoivat maan sisäistä pakolaisuutta seuraava IDMC ja norjalainen pakolaisapujärjestö NRC. Tiedot löytyvät järjestöjen julkaisemasta Global Report on Internal Displacement 2018 -raportista.

Tasaisesti vuoden jokaiselle päivälle jakautuessaan luku tarkoittaisi 80 000 uutta maan sisäistä pakolaista vuoden jokaisena päivänä.

Myrskyt, tulvat, kuivuus ja muut luonnontuhot olivat syynä 18,8 miljoonan ihmisen liikkeelle lähtöön 135 maassa. Viimeisen vuosikymmenen aikana luonnontapahtumat ovat ajaneet maan sisäisiksi pakolaisiksi neljännesmiljardin ihmisiä.

Luonnonkatastrofeja pakenee enemmän ihmisiä kuin konflikteja, mutta heidän pakolaisuuteensa jää yleensä lyhyemmäksi.

Viimeisen vuosikymmenen aikana luonnonkatastrofeja on paennut 250 miljoonaa ihmistä.

Luonnonkatastrofeja pakenee enemmän ihmisiä kuin konflikteja, mutta heidän pakolaisuutensa jää yleensä lyhyemmäksi. Lopulta tulvat kuivuvat tai sateet tulevat ja ihmiset pääsevät jälleenrakentamaan kotiseutujaan.

ILMOITUS

Konflikteja seuraava pakolaisuus voi kestää pitkään ja vuoden 2017 lopussa maan sisäisessä paossa väkivaltaisuuksien vuoksi oli 40 miljoonaa ihmistä.

Edelliseen vuoteen verrattuna väkivaltaa maan sisällä paenneiden määrä kasvoi seitsemästä miljoonasta kahteentoista miljoonaan. Pääsyyllisiä olivat sodat ja levottomuudet Lähi-idässä ja Afrikassa. Listan kärjessä oli Syyria, jonka 18 miljoonasta asukkaasta 7 miljoona oli maan sisäisiä pakolaisia.

Luvut eivät kuitenkaan anna täyttä kuvaa tilanteesta. Esimerkiksi Jemenin maan sisäisten pakolaisten määrä näyttää laskeneen jyrkästi edellisestä vuodesta. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että heidän määränsä olisi tosiasiassa vähentynyt. Maan 21 miljoonasta asukkaasta kriisi satuttaa edelleen lähes 80 prosenttia. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n maailman suurimmaksi humanitaariseksi kriisiksi nimeämän maan tilanne on kuitenkin niin kaoottinen, ettei todellisia lukuja ole saatu selville.