All Over Press/Javier Lizon

Pablo Iglesias on sanonut yllättyneensä talon ostosta nousseesta arvostelusta.

Espanjan Podemos-vasemmistopuolueessa alkoi tiistaina jäsenäänestys puolueen johtajan ja perustajan Pablo Iglesiasin luottamuksesta. Mitattavana on myös hänen avopuolisonsa Irene Monteron luottamus puolueen parlamenttiryhmän tiedottajana.

Iglesias ja Montero tekivät itse aloitteen jäsenäänestyksestä viime lauantaina. Äänestys päättyy ensi sunnuntaina.

Syynä äänestykseen on pariskunnan talokaupoista syntynyt kohu. He ostivat 615 000 eurolla 268 neliön uima-altaalla varustetun talon Galapagarista, 40 kilometrin päästä Madridista.

Iglesias ja Montero tekivät itse aloitteen jäsenäänestyksestä.

Iglesias ja Montero ovat joutuneet talokaupasta kovaan ryöpytykseen. Osa puolueen aktiiveista syyttää heitä puolueen periaatteiden pettämisestä ja pikkuporvaristoon liittymisestä.

Myös oikeistosta on muistutettu, että muutama vuosi sitten Iglesias arvosteli konservatiivipoliitikkoja vastaavista talokaupoista keskellä lamaa.

ILMOITUS

Iglesias sanoi lauantaina lehdistötilaisuudessa, että jäsenäänestyksessä on kyse myös hänen ja Monteron jatkamisesta kansanedustajina.

Podemosin kiito taittunut

Podemos perustettiin 2014 uudenlaiseksi vasemmistopuolueeksi indignados-liikkeen pohjalta. Se sai nopeasti suosiota korruption ja leikkauspolitiikan vastustajana.

Vuosien 2015 ja 2016 vaaleissa Podemos ei kuitenkaan onnistunut tavoitteeseen ohittaa sosiaalidemokraattinen PSOE suurimpana vasemmistopuolueena. Jälkimmäisissä vaaleissa Podemosin kannatus oli 21,2 prosenttia, vaikka välillä se oli saanut gallupeissa selvästi suurempiakin lukuja.

Nyt Podemos on pudonnut 16–17 prosentin kannatuslukemiin. Useimmissa gallupeissa suosituimmaksi on noussut toinen muutaman vuoden takainen tulokas, keskustalainen Ciudadanos.

Podemosin linjasta käytiin kamppailua viime vuoden keväällä Iglesiasin ja puolueen toisen vahvan vaikuttajan Íñigo Errejónin välillä. Iglesias lupasi erota, jos hänen ohjelmansa ja ehdotuksensa puoluejohdoksi ei saa enemmistön kannatusta.

Iglesias voitti kamppailun, mutta Errejón jatkaa edelleen Podemosin strategiapäällikkönä.

Iglesias, 39, ja Montero, 30, odottavat kaksosia. He ovat kertoneet ottaneensa 540 000 euron lainan talon hankkimista varten.